Business Internaţional

Ar putea BCE să reducă dobânzile înaintea băncii centrale americane?

Ar putea BCE să reducă dobânzile înaintea băncii...

Autor: Catalina Apostoiu

11.01.2024, 22:54 193

În timp ce Isabel Schnabel, mem­bră din partea Germaniei a consiliu­lui executiv al Băncii Centrale Europene, consideră că orice discuţie despre reduceri de dobânzi este prematură, portughezul Mario Cen­teno, strateg al băncii, declară că aceasta îşi va reduce dobânda de referinţă mai devreme decât s-a anticipat şi că instituţia nu ar trebui să aştepte până în mai pentru a lua o decizie. Un alt oficial de rang înalt al BCE, francezul François Villeroy de Galhau, a sugerat că dobânzile ar putea fi tăiate anul acesta dacă infla­ţia nu face surprize neplăcute.

Din tabăra pieţelor, Daniel Morris, strateg-şef la BNP Paribas Asset Management, crede că BCE ar putea reduce dobânzile în primăvară, înaintea băncii centrale americane (Fed), în condiţiile în care economia zonei euro este mai slăbită decât cea americană.

Discuţiile privind o reducere a costurilor finanţării de către Banca Centrală Europeană sunt premature în acest moment, a declarat Isabel Schnabel, membră a consiliului exe­cutiv al BCE, determinând investi­torii să-şi reducă aşteptările legate de relaxarea politicii monetare în acest an, scrie Bloomberg.

„Este prea devreme să discutăm despre reduceri de dobânzi. Vom men­ţine dobânzile la niveluri restric­tive până când vom fi siguri că infla­ţia revine în mod sustenabil la ţinta de 2%. Acest lucru necesită date su­pli­mentare care să confirme procesul dezinflaţionist“, a declarat Schnabel.

BCE a menţinut dobânzile ne­schim­bate în ultimele două şedinţe, în condiţiile în care aceasta evaluează impactul campaniei sale de înăsprire a politicii monetare asupra econo­miei. Investitorii care pariaseră că prima reducere va veni în primăvară şi-au modificat estimările în urma comenta­riilor lui Schnabel, de la şase la cinci reduceri de un sfert de punct în 2024.

BCE va reduce dobânzile în acest an odată ce va vedea dovezi că perspectivele de inflaţie sunt în linie cu ţinta sa de 2%, a declarat la rândul său Francois Villeroy de Galhau, strateg BCE, potrivit Reuters.

Acesta a refuzat să precizeze mo­mentul în care vor fi operate reduce­rile, spunând că deciziile BCE vor fi ghidate de date şi nu ar trebui grăbite.

În schimb, Mario Centeno, stra­teg al băncii, susţine că BCE va re­duce dobânzile mai curând decât anticipase recent, iar aceasta nu ar trebui să aştepte până în luna mai pentru a lua o decizie în condiţiile în care nu sunt semne de presiune adiţională asupra inflaţiei.

„Nu pot spune când, dar pot spu­ne că ultimele date legate de inflaţie şi economie au adus în mod evident momentul relaxării politicii moneta­re mai aproape“, a declarat acesta.

Centeno a adăugat că nu vede „niciun semn că salariile vor pune presiune suplimentară asupra preţurilor“.

BCE va reduce probabil dobânzile în primăvară, înaintea băncii centrale americane (Fed), în condiţiile în care economia zonei euro este mai slăbită decât cea a SUA, anticipează Daniel Morris, strateg la BNP Paribas Asset Management, notează The Wall Street Journal.

„Ar avea mai multă logică ca BCE să fie prima care să reducă dobânzile“, a declarat acesta. O reducere iniţială în martie sau aprilie este „posibil de imaginat“.

Creşterea economiei americane este încă solidă, iar Fed-ul îşi poate permite să aştepte mai multe semne de încetinire.

„Ratele inflaţiei sunt destul de asemănătoare în zona euro şi SUA, însă în zona euro a existat probabil o recesiune în trimestrul patru al anului trecut“, a adăugat Morris.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO