Business Internaţional

Arestarea şefului FMI pătează imaginea instituţiei şi pune capăt carierei politice a acestuia

Arestarea şefului FMI pătează imaginea instituţiei şi pune capăt carierei politice a acestuia

Autor: Bogdan Cojocaru

15.05.2011, 23:53 1194

Arestarea şefului Fondului MonetarInternaţional Dominique Strauss-Kahn pentru agresiune sexuală,tentativă de viol şi sechestrare de persoane pune o pată pereputaţia instituţiei care a jucat un rol important în lupta contracrizei economice şi zdrobeşte speranţele acestuia de a candida lapreşedinţia Franţei în 2012, pe care conform sondajelor ar fi şicâştigat-o, scrie presa străină. Un avocat al lui Strauss-Kahn adeclarat că acesta va pleda nevinovat.

Stauss-Kahn, care a vizitatBucureştiul în luna martie a anului trecut, se pregătea pentrualegerile prezidenţiale din Franţa, deşi nu şi-a anunţat încăoficial candidatura. Şeful FMI se află pe primul loc în sondajelede opinie cu privire la câştigarea alegerilor din Franţa de anulviitor pentru funcţia de preşedinte, potrivit Reuters. Sondajele auindicat că Strauss-Kahn l-ar învinge pe actualul preşedinte francezNicolas Sarkozy în cursa pentru cea mai importantă funcţie dinFranţa. Arestarea spulberă însă şansele acestuia de a maicandida.

"Acest caz şi acuzaţiile marcheazăsfârşitul campaniei lui Strauss-Kahn pentru preşedinţie şi vadetermina, probabil, FMI să-i ceară acestuia demisia", a declaratliderul partidului francez de extremă-dreapta Frontul NaţionalMarine Le Pen, care ocupă al doilea loc în lupta pentru preşedinţiaFranţei, potrivit celor mai recente sondaje.

După arestarea lui Strauss-Kahn,şefia de zi cu zi a instituţiei va cădea în sarcina directoruluigeneral adjunct John Lipsky, potrivit procedurilor FMI. Evenimentular putea cauza unele întârzieri în planurile UE şi FMI de a ajutaGrecia, a afirmat un înalt oficial elen.

Lipsky, fost director al băncii JPMorgan Chase, a anunţat însă recent că va demisiona în august. Eltrebuia să rămână în cadrul FMI până în noiembrie, pentru a-lconsilia pe Strauss-Kahn la o întâlnire a liderilor G20.

Actuali şi foşti membri în boardulFMI au declarat că în cazul în care anchetarea şefului instituţieicontinuă, consiliul executiv de la Washington se va reuni deurgenţă pentru a discuta despre acuzaţiile aduse lui Strauss-Kahnşi despre organizarea conducerii FMI. Prin tradiţie, directorulgeneral al FMI este un european, iar mâna dreaptă a acestuia esteun american. Strauss-Kahn are un salariu annual de 420.930 dedolari (294.425 euro), adică 35.000 de dolari pe lună, mai maredecât al şefului băncii centrale americane Ben Bernanke. El mai arela dispoziţie fonduri suplimentare de 75.350 de dolari.

În mandatul lui Strauss-Kahn,criza economică a revitalizat operaţiunile FMI, care a datîmprumuturi de zeci de miliarde de dolari mai multor ţări, printrecare şi România. El s-a implicat cu hotărâre şi în rezolvareacrizei datoriilor din zona euro, susţinând cu convingere salvareaGreciei, chiar şi împotriva neîncrederii investitorilor sau altorstate referitoare la capacitatea şi determinarea guvernului elen dea respecta promisiunile făcute FMI-ului şi Uniunii Europene înschimbul pachetului de ajutor de 110 miliarde de euro, scrie WallStreet Journal.

Statele emergente au criticat maimulte aspecte ale politicii FMI legate de ajutarea unor ţări cuprobleme, o parte din ţările-acţionari, care asigură resurselefinanciare ale FMI, sugerând că instituţia nu ar fi la fel deindulgentă dacă şi ele s-ar confrunta cu dificultăţi grave.Excluderea lui Strauss-Kahn de la şefia FMI ar da acestor ţări maimultă putere să respingă o implicare mai profundă a FMI însusţinerea unor state europene.


Antecedentele luiStrauss-Kahn

Situaţia în care se află acumStrauss-Kahn nu reprezintă primul scandal cu tentă sexuală în careeste implicat şeful FMI. În 2008 el a fost investigat de cătreinstituţia pe care o conduce în legătură cu un posibil caz de abuzde putere implicând o scurtă relaţie cu o economistă angajată laFMI. Într-un alt scandal, ziarista franceză Tristane Banon susţinecă în 2007 Strauss-Kahn a încercat să o violeze, sau cel puţin să oagreseze sexual în timpul unui interviu, potrivit Business Insider.Şeful FMI a fost căsătorit de trei ori, prima dată la vârsta de 18ani, şi are patru copii. Cea de-a treia soţie, Anne Sinclair, estecea mai faimoasă. Ea este nepoata şi moştenitoarea unora dintre ceimai mari negustori de artă din Franţa. Când Strauss-Kahn a trebuitsă-şi ceară public scuze pentru legătura amoroasă cu economistaFMI, Sinclair i-a fost alături într-un mod care a adus comparaţiicu Hillary Clinton, soţia fostului preşedinte american BillClinton. Chiar înainte de a fi arestat, Strauss-Kahn a fostimplicat într-un scandal cu un ziar francez, care l-a atacat dincauza stilului său extravagant de viaţă. Croitorul Georges deParis, celebru pentru că

i-a îmbrăcat pe toţi preşedinţiiamericani din anii 1960 şi până în prezent, a declarat că printreclienţii lui privilegiaţi se numără preşedintele Franţei şiDominique Strauss-Kahn, care a dezminţit însă această informaţie,informează AFP. Informaţia publicată de cotidianul francezFrance-Soir a fost dezminţită de avocaţii lui DominiqueStrauss-Kahn de la Paris, care au anunţat intenţia clientului lorde a ataca în justiţie publicaţia franceză.


Viitorul şef al FMI arputea fi chinez sau rus

În prezent nu există un candidatcare să îl înlocuiască pe Strauss-Kahn la conducerea FMI în cazulîn care acesta va demisiona, scrie The Guardian. Cotidianul susţinecă fostul premier britanic Gordon Brown ar fi alegerea firească aEuropei pentru şefia instituţiei, dar acesta nu are susţinerea luiDavid Cameron, actualul prim-ministru al Marii Britanii, lucruconsiderat esenţial pentru ca Brown să îi succeadă lui Stauss-Kahn.Conform unei înţelegeri ce a avut loc la fondarea FMI şi ainstituţiei-surori Banca Mondială, şeful FMI este ales de Europa,iar cel al Băncii Mondiale de americani. Totuşi, în ultima vrememarile ţări emergente - China, Rusia, Brazilia, a căror influenţă acrescut în cadrul board-ului de conducere al FMI - au susţinutideea că alegerea preşedintelui ar trebui făcută în modtransparent, deschis. Dar dacă Europa va veni cu un candidat cu unbackground puternic, structura de vot a board-ului FMI ar puteaface ca acesta să câştige preşedinţia FMI. În situaţia în careeuropenii nu găsesc o personalitate destul de puternică, atunciviitorul şef al FMI ar putea proveni din una dintre ţărileemergente mari. Acesta va trebui însă să fie acceptat deprincipalii "acţionari" ai FMI SUA şi Europa. AlexandruMatei


Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO