Business Internaţional

Autoritatile din Spania incearca sa curete zonele litorale de constructiile ilegale

23.04.2008, 14:21 17

Milioane de oameni viseaza la o casa pe coastele insorite al Spaniei si foarte multi europeni au investit sume castigate cu greu in vile si apartamente situate in aceste zone.
Acum insa, initiativa guvernului spaniol de a schimba aspectul tarmului sufocat de case de beton construite abuziv ar putea spulbera toate aceste vise ca pe niste castele de nisip.
Venind in sprijinul unei legi indelung neglijate, adoptate in anul 1988, guvernul socialist din Spania redefineste conceptul de domeniu public in ceea ce priveste fasia de coasta, aducand la cunostinta a zeci de proprietari de locuinte ca acestea din urma, de fapt, nu le apartin, scrie publicatia International Herald Tribune.
"Ni s-a spus din senin ca locuinta pe care o detinem de peste 30 de ani nu mai este a noastra. Casa a fost construita legal, dar acum ni se spune ca mai putem locui in ea pana murim, fara insa s-o putem vinde sau lasa mostenire copiilor nostri", spune Clifford Carter, un pensionar britanic care locuieste cu sotia sa in Spania in La Casbah, un complex situat in estul tarii, pe coasta.
Temerile privind viitorul locuintelor de la malul marii vin pe fondul declinului pietei imobiliare din Spania, situatie declansata de criza ipotecara izbucnita in SUA, dar care a avut insa o dinamica proprie.
In acelasi context cresc presiunile la care Parlamentul European este supus pentru a actiona impotriva demolarii locuintelor din Spania care sunt detinute de straini, sub pretextul domeniului public.
Pe intreaga coasta a Spaniei un grup de protestatari impotriva legii domeniului public, format la inceputul acestui an, a anuntat ca reprezinta deja 20.000 de persoane si mentioneaza ca inca 500.000 de alti proprietari de vile si apartamente ar putea fi afectati de aceasta lege. Mare parte dintre acestia sunt spanioli, insa exista si numerosi straini.
"Acesta este cel mai mare atac la proprietatea privata intalnit in istoria recenta a Spaniei", este de parere Jose Ortega, purtator de cuvant al grupului si avocat al multora dintre cei afectati de lege. Ortega spune ca, in cel mai bun caz, proprietarilor li se ofera o concesie de 60 de ani, timp in care pot folosi locuinta, insa afirma ca altii sunt pur si simplu amenintati cu demolarea. Guvernul a declarat ca afirmatiile sunt exagerate, adaugand totusi ca zona trebuie salvata.
"Noi luam legea in serios. Guvernele trecute nu au considerat acest lucru ca fiind important, insa noi am facut din asta o prioritate", a afirmat directorul responsabil pentru zona de coasta a Spaniei din cadrul ministerului mediului, Jose Fernandez.
Guvernul incheie acum procesul de delimitare a spatiului public in care nu pot exista proprietati private de-a lungul celor 10.000 de kilometri de coasta ai Spaniei. Oficialii intentioneaza sa cheltuiasca pana la
5 miliarde de euro pentru a reconditiona aproximativ 220 de milioane de metri patrati de coasta. O parte din acesti bani se va duce catre proprietarii care, sub incidenta legii din 1988, nu pot vinde unei alte parti private, ci direct statului.
Foarte multi oameni descopera acum ca se afla de cealalta parte a liniei de demarcatie despre care gruparea lui Ortega sustine ca a fost trasata selectiv de catre guvern, vizand persoanele fizice insa ocolind marile complexe turistice.
Cu toate acestea, nu doar persoanele fizice sunt afectate. Hotelul de cinci stele Sidi se afla la mica distanta de locuinta lui Carter si de tarm.
In luna decembrie a anului trecut, proprietarilor hotelului li s-a spus ca acesta a fost construit pe un teren nisipos protejat de legea din 1988 si ca, prin urmare, trebuie sa dispara. Li s-a oferit o concesie de 60 de ani, dupa care constructia va intra in proprietatea statului.
"Ne temem ca ne vor lua proprietatea care a fost construita legal, cu toate actele necesare. Acesta este singurul nostru mijloc de existenta", spune managerul hotelului, Roger Zimmerman.
Fernandez recunoaste ca 1.300 de structuri au fost demolate din anul 2004, cand socialistii au venit la guvernare, dar sustine ca majoritatea au fost construite ilegal. De asemenea, Fernandez neaga ca guvernul intentioneaza sa faca demolari in masa sau exproprieri imediate.
Exceptand cazurile speciale, spune Fernandez, persoanele a caror locuinta se afla pe domeniul public vor putea continua sa foloseasca acea proprietate.
Ortega spune ca acest lucru nu este deloc linistitor. "In ziua de astazi nicio persoana care doreste sa aiba o locuinta pe coasta nu poate fi sigura ca nu va veni un moment in care guvernul i-o va confisca fara nicio compensatie", crede el.
Impactul economic asupra sectorului de constructii si turismului ar putea fi imens, este de parere Ortega. Toate acestea sunt vesti proaste in contextul in care sectorul imobiliar, ce a condus cresterea economica a Spaniei in ultima decada, este acum in plina scadere.
Asociatia Constructorilor si Proprietarilor din Costa del Sol a anuntat in luna februarie ca vanzarile totale de proprietati turistice in sudul provinciei Malaga au scazut cu 50% in cursul anului trecut. Asociatia sustine ca principala problema o constituie temerile generate de scandalurile de coruptie din mediul imobiliar, unde casele erau construite in baza unor aprobari obtinute prin dare de mita.
Turismul masiv si construirea agresiva din ultimele trei decenii au transformant coasta Spaniei, de la granita cu Franta pana dincolo de Gibraltar, intr-o fasie nesfarsita de beton.
In multe dintre cazuri, primariile au ignorat reglementarile urbanistice si au acordat permise de constructie in schimbul unor sume de bani.
Cladirile se inalta pe 40% din suprafata coastei Spaniei, iar 70% din plajele ei sunt inconjurate de beton.
"Aceasta este politica; sa faci bani astazi fara sa te gandesti la ziua de maine", spune Luis Cerrillo, seful unei organizatii ecologiste din regiunea Valencia.
A doua destinatie turistica a lumii, Spania este cea mai populara alegere in randul nord-europenilor ce-si doresc o a doua locuinta. Numai rezidentii britanici din Spania insumeaza aproximativ un milion - desi nu se stie cu certitudine cati dintre acestia poseda locuinte.
Majoritatea este de acord ca e mai mult decat o simpla coincidenta faptul ca operatiunea de "curatare" a coastei vine pe fondul unui scandal privind o frauda imobiliara de 2,4 miliarde de euro ce a avut loc pe Costa del Sol in 2006 si in urma caruia au fost acuzate 80 de persoane.
Gordon Turnbull, angajat al companiei imobiliare Blue Med din regiunea estica Murcia, pune scaderea vanzarilor pe seama scandalurilor de coruptie si crizei din sistemul bancar international, insa afirma ca legea ar putea chiar sa stimuleze piata prin infrumusetarea peisajului de coasta, adaugand ca, pe doua plaje alaturate, se pot vedea scheletele a doua blocuri imense, doua monstruozitati neterminate, ridicate ilegal.
"Nu fac decat sa alunge cumparatorii. Lumea isi doreste sa vada ca dispare o constructie urata. Guvernul nu face destule in aceasta privinta", spune Turnbull despre constructiile ilegale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO