Business Internaţional

Aventis va respinge oferta de preluare inaintata de Sanofi

28.01.2004, 00:00 15



Grupul francez de produse farmaceutice Aventis se opune ofertei de preluare inaintata de concurentul autohton mai mic Sanofi-Synthelabo si a avertizat ca fuziunea ar putea avea ca efect desfiintarea a aproape 10.000-12.000 de locuri de munca.



"Daca luam in calcul estimarile conducerii Sanofi, care vizeaza economii de 1,6 miliarde de euro, putem anticipa ca grupul intentioneaza sa efectueze o reducere globala de personal de 10.000-12.000 de angajati, o mare parte din cadrul operatiunilor din Franta", se arata intr-un comunicat Aventis citat in editia de marti a cotidianului francez Les Echos. Costurile de reorganizare al grupului nou format sunt estimate la 2 miliarde de euro.



Potrivit unui articol publicat in Le Figaro, conducerea companiei Aventis se va reuni miercuri, cand presedintele consiliului de administratie, Juergen Dormann, si vicepresedintele Jean-Rene Fourtou vor recomanda actionarilor sa respinga propunerea de fuziune.



Sanofi a oferit pentru Aventis 48 de miliarde de euro (60,91 de miliarde de dolari). Operatiunea ar include un schimb de actiuni la un raport de cinci titluri Sanofi pentru sase actiuni Aventis, la care se adauga cate 69 de euro sub forma de lichiditati. Jean-Francois Dehecq, presedintele Sanofi, a declarat ca a optat pentru o preluare si nu pentru deschiderea unor tratative de fuzionare deoarece procesul de unire al celor doua companii va fi mai rapid. Analistii sunt de parere ca actiunea Sanofi a fost una defensiva, compania franco-germana fiind la randul ei o posibila tinta pentru marile companii.



Conducerea Aventis considera ca oferta este prea mica (fiind vorba de un premium de doar 3,65% fata de pretul de inchidere de vineri) si a adaugat ca analizeaza cateva alternative mai atractive. Drept rezultat, actiunile companiei au crescut, depasind pretul stabilit prin oferta de preluare, pe fondul speculatiilor ca producatorul Sanofi ar putea fi nevoit sa plateasca mai mult.



Chiar si in aceasta situatie, insa, majoritatea analistilor preconizeaza ca fuziunea celor doua companii este doar o chestiune de timp. Analistii sunt de parere ca, in afara de Sanofi, nu prea sunt companii interesate de o posibila preluare a Aventis. " Pfizer si GlaxoKlein Smith nu incearca cu disperare devina mai mari, Novartis e interesata doar de Roche iar Bristol Myers Squibb se confrunta cu probleme interne, asa ca e dificil de prognozat cine va veni in ajutorul Aventis." Intre timp, Aventis a angajat bancile americane Goldman Sachs, Morgan Stanley si Rothschild pentru a-si pregati defensiva, in timp ce consultanta Sanofi e asigurata de Merrill Lynch si BNP Paribas.



Tranzactia ar conduce la formarea celui mai mare producator francez de medicamente, cu vanzari anuale de aproape 25 de miliarde de euro si cu o forta de munca de peste 100.000 de angajati. Compania va ocupa locul al treilea in industria farmaceutica internationala, dupa companiile Pfizer (Statele Unite) si GlaxoSmithKline (Marea Britanie). gabriel.taranu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO