Business Internaţional

Banca Centrala Europeana revizuieste metoda de previzionare a inflatiei

17.06.2004, 00:00 26

BCE a luat in considerare modificarea metodologiei pe care o foloseste in previzionarea inflatiei, deoarece preturile futures ale petrolului nu permit o evaluare corecta a ritmului de crestere al preturilor, relateaza Bloomberg.
Consiliul bancii, format din 18 membri, l-a insarcinat pe Otmar Issing, economistul sef in varsta de 68 de ani, cu analiza unui model de previzionare a inflatiei care foloseste pretul spot (la vedere) al petrolului, in loc de cel futures, au declarat sursele Bloomberg. O anexa la previziunile de crestere si inflationiste analizate la intalnirea consiliului din 3 iunie 2004 a aratat ca in patru din cinci cazuri cand pretul petrolului a crescut, preturile futures nu ofereau o posibilitate corecta de previziune a preturilor, a declarat una din persoane.
In aceasta luna BCE si-a ridicat previziunile inflationiste pentru acest an si imediat dupa aceea costul petrolului a impins rata inflatiei in cele 12 tari din zona euro la 2,5% in luna mai, cel mai inalt nivel in mai bine de doi ani. In cea de a doua jumatate a lui 2003, contractele futures pe petrol Brent cu scadenta in 2004 au indicat in mod constant preturi care se situau sub nivelul spot in aceeasi perioada.
"Utilizarea preturilor futures nu a avut rezultate satisfacatoare. Au constituit principala sursa de eroare pentru BCE in ceea ce priveste previzionarea inflatiei", a declarat James Nixon, responsabil cu procesul de previziune al BCE pana cand s-a alaturat Barclays Capital in acest an la Londra. "Va fi destul de greu de gasit un model de previziune mai bun. Cea mai la indemana alternativa ar fi situatia in care pretul petrolului se presupune constant".

Spot versus futures
Schimbarea metodei de evaluare a petrolului in modelul de previziune nu ar avea un efect direct asupra politicii monetare a Bancii Centrale Europene in privinta ratei de dobanda. Banca si-a mentinut rata de refinantare nemodificata, la 2%, in decurs de un an si nici unul dintre cei 18 membri ai consiliului nu are in vedere o diminuare a acestei rate, a declarat una din surse.
In a doua jumatate a 2003, contractele futures pe petrol Brent cu scadenta in iulie 2004 aratau ca petrolul va fi evaluat intre 24 si 28 de dolari barilul la termenul de expirare al contractului, in timp ce pretul spot se cifra in medie la 29 dolari/baril in perioada respectiva. Contractul futures previziona un pret mediu cu 2,82 de dolari sub pretul spot.
Pana acum nu a fost adoptata nici o decizie, iar BCE nu ar accepta un model nou fara o perioada de testare. Purtatoarea de cuvant a BCE, Regina Schueller, a refuzat sa comenteze.
BCE isi bazeaza previziunile privind pretul petrolului si al altor bunuri pe "preturile futures recent observate pe piata", spune un ghid al bancii publicat in iunie 2001.
Potrivit lui Nixon, BCE revizuieste "practica utilizata in bancile centrale" care presupune folosirea contractelor futures pe petrol pentru ca cercetarea care a stat la baza acestei practici a fost intreprinsa intr-o perioada cand Organizatia Tarilor Exportatoare de Petrol avea mai putina influenta.
Si Banca Angliei, care foloseste aceeasi tehnica in modelul sau de previzionare a inflatiei, ar putea sa-si revizuiasca strategia, a declarat Nixon. Inainte de a se alatura BCE, acesta a fost responsabil cu previziunile macroeconomice internationale la Banca Angliei.
BCE estimeaza pentru acest an o rata a inflatiei de circa 2,1%, peste limita de 2% si in crestere fata de 1,8% in decembrie anul trecut. Previziunile pentru 2005 au crescut de la 1,6% la 1,7%.
Potrivit lui Nixon, daca pretul petrolului este presupus constant, in acest an rata inflatiei va creste cu 0,1 puncte procentuale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO