Business Internaţional

Bancile cauta in continuare cu disperare lichiditati

24.04.2008, 22:07 15

La noua luni dupa ce efectele crizei de pe piata americana a creditelor ipotecare au inceput sa se faca din plin simtite pe pietele financiare, pierderile inregistrate de banci, din perspectiva reducerii valorii contabile a investitiilor, se apropie de nivelul de 300 de miliarde de dolari (189 mld. euro), scrie International Herald Tribune. Slabite, bancile, una dupa alta, se arunca in cursa atragerii de capital, operatiunile de pana acum totalizand 160 de miliarde de dolari.
Problemele sunt departe de a se fi sfarsit. Chiar si cei mai optimisti analisti spun ca bancile vor fi nevoite sa realizeze noi operatiuni de writedown (reducere a valorii contabile a activelor) legate de investitiile din domeniul ipotecar si alte titluri in urmatoarele luni. Cifra finala a operatiunilor de acest gen realizate de banci ar putea depasi in cele din urma 750 de miliarde de dolari (473 mld. euro), dublul unor estimari initiale, daca economia americana se scufunda intr-o recesiune prelungita, spun unii analisti.
O noua runda de rezultate sumbre raportate de catre cele mai importante banci au slabit si mai mult perspectivele industriei. Bank of America a raportat un nou declin al profiturilor trimestriale, iar Citigroup a atras in graba 6 miliarde de dolari de pe pietele de capital.
National City, cea mai mare banca din Ohio, si un important creditor pe segmentul subprime, a inregistrat o pierdere de 171 mil. dolari, si-a redus dividendul si a incheiat un acord de vanzare a unui pachet in valoare de 7 mld. dolari catre investitori.
"E prea devreme pentru a spune ca au revenit vremurile bune", a declarat Kenneth Lewis, CEO al Bank of America.
Bank of America, una dintre cele mai mari banci ale Statelor Unite, a anuntat o scadere a profitului pentru al treilea trimestru consecutiv. Banca si-a majorat rezervele pentru pierderile din credite de cinci ori, pana la 6 miliarde de dolari, si a realizat operatiuni de writedown in valoare de cel putin 1,91 miliarde de dolari. Anuntul a urmat primei runde de rezultate slabe, care a inclus un writedown realizat de Merrill Lynch, in valoare de 9,7 mld. dolari, o operatiune similara de 5,1 miliarde de dolari in cadrul JPMorgan Chase si una de 13 miliarde de dolari realizata de Citigroup. Intre timp, Merrill, JPMorgan, Wachovia si Wells Fargo au anuntat fiecare planuri de atragere a unor sume importante din partea investitorilor pentru
a-si consolida pozitiile de capital.
In timp ce tonul unor directori financiari era destul de optimist la inceputul lunii, Richard Fuld, director al Lehman Brothers, spunand ca cea mai grea faza a crizei financiare a luat sfarsit, multi au spus ca se asteapta la noi probleme, in conditiile in care consumatorii isi reduc cheltuielile si au dificultati in a-si plati datoriile.
"Severitatea crizei va depinde de starea de sanatate a economiei", a declarat G. Kennedy Thomson, presedinte si CEO al Wachovia.
Costul final al operatiunilor de writedown din cadrul industriei financiare ridica cele mai mari semne de intrebare pe Wall Street. Multi analisti spun ca cifra va continua sa creasca daca economia va avea in continuare de suferit, pierderile extinzandu-se dincolo de piata rezidentiala. "Situatia economica este mult mai grava decat am anticipat, iar bancile au de suferit", declara Mark Fitzgibbon, director de cercetare in cadrul Sandler O'Neil & Partners, o firma de cercetare in domeniul investitiilor. Pe masura ce-si reduc valoarea investitiilor, capacitatea bancilor de a acorda credite scade, iar companiile si persoanele care doresc sa contracteze imprumuturi au de suferit.
Din iunie, bancile incearca sa se redreseze prin atragerea de zeci de miliarde de dolari de la investitori, iar fiecare noua operatiune de writedown pare sa fie urmata de o cautare disperata de cash. Atragerea de capital poate bineinteles reduce valoarea actiunilor detinute de actionarii existenti. "Au nevoie de mai mult capital acum si ar putea avea nevoie de si mai mult in urmatorul an sau chiar doi ani", a declarat Jeffrey Garten, profesor in cadrul Yale School of Management. "Lucrurile sunt complicate: o recesiune nu prea severa depinde de reluarea activitatilor de creditare ale bancilor, in caz contrar recesiunea urmand sa se adanceasca si sa se prelungeasca."
O parte a problemei in cazul bancilor este ca cei care au achizitionat si vandut titluri ipotecare si alte obligatiuni in ultimii ani nu mai stiu care este valoarea acestora.
SEC, organismul de reglementare a pietei de capital din SUA, a publicat o scrisoare luna trecuta in care arata ca in conformitate cu regula valorii corecte companiilor li se permite sa evite reducerea valorii activelor ale caror valori apar scazute pe piata din cauza "lichidarii fortate". Atragerea in continuare de capital ar putea ajuta multe banci sa reduca amploarea operatiunilor viitoare de writedown, arata Stuart Plesser, analist la Standard & Poor's Equity Research. El arata ca bancile cu un capital mai solid ar putea transfera titlurile in categoria celor pe care doresc sa le pastreze, evitand unele operatiuni de writedown.
Oricat de grava ar putea parea operarea de noi operatiuni de writedown, criza nu a cuprins la fel de multe institutii financiare ca aceea din anii '80. Atunci, aproximativ 3.000 de banci s-au prabusit, iar pozitiile a 1.500 au slabit. William Isaac, presedinte al Federal Deposit Insurance Corporation, arata ca un rezultat pozitiv al problemelor bancilor ar fi impunerea unor noi reglementari pentru ca bancile sa nu mai resimta pe viitor o nevoie atat de acuta de capital.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO