Business Internaţional

Bancile de investitii CSFB si Salomon banuite de frauda

11.02.2003, 00:00 24

Credit Suisse First Boston (CSFB) si banca de investitii a Citigroup Salomon Smith Barney sunt banuite de frauda cu valori mobiliare de catre autoritatile de reglementare a pietei de capital americane, care desfasoara un amplu proces de rezolvare a conflictelor de interese de pe Wall Street, relateaza Financial Times.
Neregulile gasite, care nu vor putea sa fie dezvaluite decat peste cateva saptamani, reprezinta o noua lovitura pentru reputatia deja patata a bancilor de investitii, dupa scandalurile izbucnite pe marginea abuzurilor legate de ofertele publice initiale si studierea actiunilor.
CSFB si Salomon au refuzat sa comenteze. Persoanele familiare cu negocierile au declarat ca in cadrul acordului ambele banci erau asteptate nici sa recunoasca nici sa nege rezultatele investigatiilor, micsorand impactul potential in procese ale investitorilor privati. Aceleasi persoane au declarat ca autoritatile ar putea sa aduca acuze de frauda si impotriva altor banci.
O coalitie de institutii statale si federale care reglementeaza valorile mobiliare alaturi de doisprezece banci de investitii importante de pe Wall Street poarta discutii asupra dovezilor gasitepe masura ce incearca sa finalizeze un acord istoric in valoare de 1,5 miliarde de dolari, anuntat inca din luna decembrie, menit sa rezolve abuzurile comise in timpul perioadei de crestere a pietei bursiere.
Comisia de ancheta, condusa de procurorul general al New Yorkului, Eliot Spitzer, SEC (Securities and Exchange Commission) si Asociatia Nationala a Dealerilor de Valori Mobiliare, au luat initaitiva neobisnuita de a anunta acordul inainte ca acesta sa fie aprobat oficial. In urma lui, bancile vor plati amenzi substantiale si vor institui noi masuri de protectie pentru activitatea de studiere a actiunilor si practicile utilizate in cazul ofertelor publice initiale, pentru a-si proteja investitorii fata de potentiale conflicte de interese.
Avocatii ambelor parti continua sa lucreze la o serie de probleme mai spinoase, inclusiv la ce tip de contact va exista intre analisti si bancile de investitii. De asemeni, acordul cere comisiei de ancheta sa dezvaluie anumite dovezi legate de fiecare banca ca o modalitate de ajutorare a investitorilor in recuperarea pierderilor lor in tribunale sau in audieri de arbitrare.
Bancile doresc ca dovezile prezentate sa fie mai putin incriminante, cum ar fi de exemplu esecul lor de a-si supraveghea angajatii in mod corespunzator, in incercarea de a-si limita raspunderea si de a-si proteja imaginea.
Limbajul utilizat in alcaturirea documentelor va fi crucial. Dovezile de frauda nu vor putea fi folosite prea mult intr-un proces deoarece bancile nu vor recunoaste acuzatiile, sunt de parere avocatii specializati in valori mobiliare. Insa ele ar putea sa fie folosite de catre avocatii reclamantilor pentru a lupta impotriva motiunilor menite sa anuleze procesul, inainte ca acesta sa conduca la acorduri prea costisitoare.
Salomon si CSFB au fost grav afectate prin acest acord, urmand sa plateasca 400 de milioane de dolari si respectiv 200 de milioane de dolari. O parte din cei mai de seama angajati ai lor din perioada cresterii pietei bursiere sunt acum sanctionati.
Jack Grubman, fostul analist pe telecomunicatii de la Salomon va fi exclus pe viata de pe piata de capital confrom uneia dintre variantele acordului.
Frank Quattrone a fost demis din functia de director al departamentului de tehnologie bancara din CSFB cu o saptamana in urma pe fondul suspiciunilor ca a incercat sa le ceara angajatilor sa distruga documente.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO