Business Internaţional

Bancile de investitii de pe Wall Street, luate in vizorul Fiscului

12.09.2008, 22:17 15

Lehman Brothers si Merrill Lynch sunt doar doua dintre companiile de pe Wall Street anchetate de catre autoritatile americane pentru ca au ajutat o serie de investitori straini sa evite taxele de sute de milioane de dolari catre Fisc, prin crearea unor instrumente financiare speciale, conform Comitetului de Investigatie al Senatului American, scrie Bloomberg.
Internal Revenue Service a trecut cu vederea momentul in care companiile au vandut produse financiare complexe menite sa ocoleasca o lege ce le cerea sa se retina impozitele pe dividentele provenite din afacerile bursiere platite investitorilor offshore, afirma senatorul Carl Levin, presedintele Subcomitetului Permanent pentru Investigatii.
Levin, un democrat de Michigan, a afirmat ca doreste ca Fiscul sa urmareasca obtinerea impozitelor si penalitatilor impotriva firmelor de pe Wall Street si ale clientilor acestor fonduri de investitii straine care au obtinut circa 30% sub forma de dividende.
Citigroup, Morgan Stanley si Deutsche Bank au profitat de aceasta situatie si au creat si vandut produse de "sporire a valorii dividendelor", fara un alt scop investitional legitim in afara de acela de a le permite investitorilor sa ocoleasca impozitele, conform raportului comitetului. Aceasta afacere a condus la un profit de 5 mil. dolari (3,5 mil. euro) pentru UBS in 2005 si de 4 mil. dolari (2,8 mil. euro) pentru Deutsche Bank in 2007, conform raportului. Lehman Brothers, se estimeaza intr-un document intern al Senatului american, si-a ajutat clientii sa evite plata de impozite in valoare de 115 mil. dolari (81 mil. euro) in 2004. Purtatorul de cuvant al Lehman a refuzat sa comenteze date provenind din acel raport. Levin a afirmat ca planuieste introducerea unei legislatii care sa provoace dificultati structurarii schimburilor si creditelor bursiere pentru singurul scop de a evita impozitele.
Impozitele pe dividende se aplica investitorilor straini care nu platesc impozite in Statele Unite pe profit sau pe castiguri. Ratele de 30% aplicandu-se in general investitorilor din tari ce nu au incheiat tratate in ceea ce priveste impozitele cu SUA, spune Levin.
Autoritatile din domeniul impozitarii au "in curs un numar de investigatii" pentru unele probleme citate in raportul comitetului, a afirmat purtatorul de cuvant al Fiscului. "Fiscul planuieste sa urmareasca in mod agresiv tranzactiile despre care se crede ca sunt abuzive."
Citigroup, constient ca Fisc-ul ar putea considera tranzactiile sale pentru cresterea valorii dividendelor ca fiind ilegale, a renuntat in mod voluntar la ele si a platit 24 mil. dolari (17 mil. euro) sub forma de impozite pentru perioada 2003-2005, conform datelor din raport.
Unele companii si-au ajutat clientii sa evite impozitele prin intermediul tranzactiilor cu credite bursiere, care implicau mai multi pasi si structuri mult mai complexe pentru a face mai dificila urmarirea oricaror neregularitati. Afacerile cu dividende au inflorit in 2004, cand Microsoft a anuntat dividende speciale de 3 dolari/ actiune. Firmele de investitii, printre care Morgan Stanley si Lehman au sesizat oportunitatea pe care o aveau in fata.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO