Business Internaţional

Banii nu cumpără fericirea, dar pot cumpăra condiţiile pentru o viaţă mai lungă: Cei mai bogaţi 1% oameni din lume trăiesc cu 10 ani mai mult decât polul opus

Banii nu cumpără fericirea, dar pot cumpăra...

Autor: Alex Ciutacu

22.04.2018, 15:42 1024

Chiar dacă banii nu pot cumpăra fericirea, potrivit credinţelor populare, aceştia pot întreţine o condiţie fizică mult mai bună, iar cei mai bogaţi oameni din lume sunt dispuşi să plătească pentru asta.

În ultimele decenii, speranţa medie de viaţă a crescut aproape în toate colţurile lumii. În China, în Statele Unite şi în cea mai mare parte din estul Europei, speranţa de viaţă la naştere a ajuns la 70, aproape 80 de ani, potrivit OECD. Mai mult oamenii din vestul Europei şi din Japonia se aşteaptă să trăiască mai mult de 80 de ani, potrivit Bloomberg.

Majoritatea oamenilor bogaţi, cu toate acestea, contează pe faptul că îşi pot transforma viaţa încât să trăiască cu două decenii peste medie. În noul sondaj efectual de UBS Financial Services, 53% din investitorii înstăriţi susţin că se aşteaptă să trăiască până la 100 de ani.

Vârsta de 100 de ani nu este uşor de atins, însă nu mai este o noţiune ieşită din comun, aşa cum era în urmă cu câteva decenii. Speranţa medie de viţă pentru femeile din Jaonia este de 87 de ani, în comparaţie cu 81 de ani pentru bărbaţi, potrvit datelor OECD.

În Statele Unite, spre exemplu, cele mai bogate 1% dintre femei trăiesc cu 10 ani mai mult decât cele mai sărace 1% dintre acestea, potrivit unui studiu realizat în 2016 de Journal of the American Medical Association. Pentru bărbaţi, diferenţa între cele două poluri este de peste 15 ani.

UBS a descoperit că 76% dintre investitorii germani cred că vor ajunge la 100 de ani, urmaţi de 68% dintre cei elveţieni şi 67% dintre cei mexicani.

Cei bogaţi realizează că traiul până la 100 de ani este scump şi necesită sume masive investite în sănătate, alimentaţie, exerciţii şi alte servicii care pot prelungi viaţa. Sondajul UBS s-a concentrat pe investitorii care deţin asset-uri de peste 1 milion de dolari, iar 91% dintre aceştia susţin că „realizează schimbări financiare din cauza aşteptării prelungite de viaţă”.

Nouă din zece investitori consideră că „sănătatea este mai importantă decât averea”. Întrebaţi de UBS cât de mult din averea lor sunt dispuşi să cheltuiască pentru „a-şi garanta prelungirea vieţii cu cel puţin 10 ani”, răspunsul a variat în funcţie de avere. Investitorii care abia au devenit milionari, cu o avere netă de maxim 2 milioane de dolari, au fost dispuşi să renunţe la o treime din avere pentru a-şi prelungi viaţa. Investitorii cu peste 50 de milioane de dolari au fost dispuşi să renunţe la jumătate din avere.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO