• Leu / EUR4.9126
  • Leu / GBP5.6911
  • Leu / USD4.6804
Business Internaţional

BCE şi cea mai influentă bancă americană avertizează: petrecerea de pe pieţele financiare s-ar putea sfârşi rău

BCE şi cea mai influentă bancă americană avertizează: petrecerea de pe pieţele financiare s-ar putea sfârşi rău

Autor: Catalina Apostoiu

30.11.2017, 00:04 744

Pieţele s-au aflat pe o tendinţă de creştere puternică pe toată durata acestui an şi multe continuă să înregistreze recorduri după recorduri, însă Banca Centrală Europeană crede că există riscul ca tot acest optimism să aibă o bază greşită, iar pieţele financiare ar putea fi puternic zguduite în momentul în care managerii de active vor realiza că şi-au asumat mai multe riscuri decât pot duce.

Goldman Sachs avertizează la rândul său că faptul că valorile acţiunilor şi obligaţiunilor se situează la cele mai ridicate niveluri din anii ‘90 şi semnalizează că investitorii vor avea de suferit.

„Compresia continuă a primelor de risc, volatilitatea scăzută şi semnele privind asumarea de riscuri excesive pe pieţele financiare sunt toate surse de îngrijorare pentru că acestea ar putea genera ample corecţii ale preţurilor activelor pe viitor“, se arată în ultimul raport privind stabilitatea financiară al BCE, potrivit CNBC.

Deşi presiunile resimţite de băncile europene s-au atenuat din primăvară, profitabilitatea acestora este în continuare erodată de nivelul ridicat al creditelor rele, se mai arată în raport. Potrivit BCE, nesiguranţa politică în creştere din nou reprezintă de asemenea un potenţial factor care ar putea împinge primele de risc în sus, majorând astfel costurile de finanţare pentru guverne şi companii.

BCE avertizează că, în pofida condiţiilor economice solide din zona euro persistă temeri legate de o creştere neaşteptată a volatilităţii.

Cea mai influentă bancă americană avertizează la rândul său că „toate lucrurile bune trebuie să aibă un sfârşit“, potrivit Bloomberg.

În condiţiile în care băncile centrale îşi restrâng stimulentele, randamentele „ar putea scădea la nivelul tuturor activelor“ pe termen mediu, spun analiştii de la Goldman. Un al doilea scenariu, mai puţin probabil, ar implica probleme dramatice. Valorizările acţiunilor, cât şi obligaţiunilor ar avea de suferit.

AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - astăzi, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.9126
Diferență: -0,1646
Ieri: 4.9207
Azi: 4.6804
Diferență: 0,1669
Ieri: 4.6726
Azi: 5.6911
Diferență: -0,467
Ieri: 5.7178
Azi: 4.9667
Diferență: -0,4729
Ieri: 4.9903