Business Internaţional

BCE urcă dobânzile la cote istorice considerând inflaţia mai periculoasă decât stagnarea economică. Este acesta vârful?

BCE urcă dobânzile la cote istorice considerând...

Autor: Catalina Apostoiu

14.09.2023, 23:15 521

Banca Centrală Europeană a ma­jorat dobânzile la un maxim istoric, continuându-şi lupta împotriva infla­ţiei în pofida slăbirii creşterii în zona euro, scrie Financial Times.

Decizia la limită a băncii de a-şi creşte dobânda de referinţă pentru a zecea oară consecutiv, cu 25 de puncte bază, la 4%, a venit în con­di­ţii­le în care oficialii şi-au redus esti­mările de creştere pentru economia zonei euro.

Decizia de ieri duce dobânda BCE peste maximul istoric anterior din 2001, când strategii acesteia au majorat costurile de finanţare pentru a creşte valoarea nou-lansatei mo­nede euro.

Decizia arată că strategii rămân mai îngrijoraţi cu privire la riscul ca creşterea preţurilor de consum să se menţină peste ţintă decât de peri­co­lul unui declin economic pronunţat.

Inflaţia din zona euro a coborât deja de la un vârf de 10,6% anul tre­cut la 5,3% în august. Inflaţia este de aşteptat să-şi continue declinul, dar să rămână prea ridicată pentru un timp prea îndelungat.

Scumpirea recentă a petrolului a sporit temerile că procesul dezinfla­ţionist va fi unul dificil.

Inflaţia se menţine la peste 5%, iar pieţele nu o văd revenind la ţinta de 2% a BCE nici chiar pe termen mai lung, în condiţiile în care piaţa muncii aflată sub presiune împinge în sus salariile, iar costurile ridicate cu energia pun presiune pe preţuri.

BCE a semnalat de asemenea că acesta ar putea fi vârful dobânzilor.

„Pe baza evaluărilor actuale, Con­siliul Guvernator consideră că do­bânzile cheie ale BCE au atins ni­ve­luri care, menţinute o perioadă su­ficient de lungă, vor avea o con­tri­bu­ţie substanţială la revenirea inflaţiei la ţintă“, se arată într-un comunicat al BCE, potrivit Reuters.

Pieţele şi economiştii se aşteaptă ca aceasta să fie ultima majorare a dobânzilor, anticipând acum o pauză de durată, urmată de reduceri de dobânzi în cea de-a doua jumătate a anului viitor.

Perspectivele de creştere slăbesc rapid, în parte din cauza dobânzilor mai mari, şi chiar şi serviciile, multă vreme un punct de rezistenţă al blo­cului, au început să dea semne de slă­biciune, crescând riscul ca economia să alunece în recesiune.

Noile proiecţii economice ale BCE reflectă aceste schimbări. Infla­ţia este acum văzută la 3,2% anul viitor, comparativ cu nivelul de 3% anticipat cu trei luni în urmă, în timp ce estimările de creştere au fost reduse la 0,7% pentru acest an şi la 1% pentru 2024.

Economia Germaniei, cea mai mare din Europa, suferă o deterio­ra­re continuă, serviciile scăzând acum în tandem cu sectorul manufacturier.

Germania este aşteptată să fie singura economie europeană majoră care se va contracta în acest an.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO