Business Internaţional

Bolivia a nationalizat afacerile cu gaze

03.05.2006, 00:00 11

Presedintele Boliviei, Evo Morales, a semnat un decret prin care plaseaza sectorul energetic al tarii sub controlul direct al statului, relateaza BBC News.

El a declarat ca firmele straine din domeniul energiei trebuie sa fie de acord sa-si realizeze toate vanzarile prin intermediul statului, in caz contrar acestea urmand a fi obligate sa paraseasca Bolivia.

Principalele firme petroliere ce desfasoara operatiuni in Bolivia si vor fi afectate de aceasta decizie sunt Petrobras din Brazilia, Repsol, o companie spaniolo-argentiniana, companiile britanice British Gas si British Petroleum, compania franceza Total si compania americana Exxon Mobil, cea mai mare companie din SUA.

Presedintele a impus firmelor respective un termen limita de sase luni pentru a-si renegocia contractele, insa fortele armate si oficialii de stat din sectorul energetic au inceput deja sa preia controlul asupra campurilor petroliere. Autoritatile din Brazilia si Spania s-au aratat ingrijorate cu privire la aceste masuri. Guvernul brazilian a caracterizat masurile luate de presedintele bolivian drept ostile, aratand ca operatiunile desfasurate de Brazilia in Bolivia vor fi revizuite.

Ministerul spaniol al Afacerilor Externe

s-a declarat profund ingrijorat, aratand ca spera ca se vor purta negocieri reale, in timp ce Exxon Mobil a declarat ca monitorizeaza situatia indeaproape. Rezervele de gaze naturale detinute de Bolivia se afla pe locul doi ca marime in America de Sud. Bolivia insa a trecut ani intregi prin nenumarate crize politice pe marginea dezvoltarii acestei industrii.

Tinand un discurs pe locatia unui camp petrolier din sudul tarii, presedintele de stanga al Boliviei, Evo Morales, a declarat ziua respectiva o "zi istorica". "Exploatarea resurselor noastre naturale de catre companii straine a luat sfarsit", a declarat presedintele. El a aratat ca firmele straine au la dispozitie sase luni pentru a-si renegocia contractele, indemnandu-le pe acestea sa "respecte demnitatea bolivienilor". Companiile petroliere vor primi 18% din veniturile obtinute din sectorul petrolului si al gazelor pe durata perioadei de tranzitie, arata unele rapoarte.

Vicepresedintele Alvaro Garcia a declarat ca fortele armate si oficialii firmei de stat din domeniul energiei, YPFB, au inceput sa preia controlul asupra unui numar de 53 de instalatii energetice, incluzand campuri petroliere, conducte si rafinarii, imediat dupa semnarea decretului. Firmele straine vor beneficia de termeni mai putin favorabili, insa pe fondul preturilor foarte mari la energie pe plan global, acestea vor incerca totusi sa colaboreze cu presedintele Morales.

Morales a iesit victorios din alegerile organizate in luna ianuarie, angajandu-se sa "recupereze" resursele naturale ale tarii prin renationalizarea acestora. Totusi, acesta a dat unele dovezi de pragmatism recent, purtand discutii amiabile cu mai multi directori de companii petroliere.

In cadrul unei vizite efectuate in Brazilia in luna ianuarie, acesta declara ca renationalizarea industriei nu va insemna excluderea companiilor straine. "Companiile straine au tot dreptul sa-si recupereze investitiile si sa faca profit, insa profiturile ar trebui sa fie echilibrate", declara presedintele bolivian cu ocazia vizitei respective.

Decretul semnat de presedintele bolivian survine pe fondul unor actiuni similare intreprinse de unele tari bogate in resurse energetice, cum ar fi Venezuela si Rusia, in sensul intaririi controlului asupra resurselor respective. Aceste actiuni au impins preturile la petrol pana la nivelul record de 75,35 dolari pe 21 aprilie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO