Business Internaţional

Bondi face curatenie la Parmalat

13.01.2004, 00:00 19



Enrico Bondi, administratorul numit de autoritatile italiene in fruntea grupului agro-alimentar Parmalat, va incepe in aceasta saptamana sa concedieze o parte din directorii companiei. Primul pe lista lui Bondi este Stefano Tanzi, fiul lui Calisto Tanzi, fondatorul si principalul actionar al Parmalat, aflat in prezent in inchisoare.



Stefano Tanzi va parasi consiliul de administratie al grupului, precum si functia detinuta in cadrul principalei subsidiare, Parmalat SpA, aceeasi soarta avand-o si alti membri ai echipei de conducere.



"Vor pleca persoane din departamentul financiar, care intr-o prima faza au fost pastrate pentru a fi consultate. Sefii departamentelor de productie vor ramane, deoarece nu exista nici un indiciu care sa sugereze ca ar fi vinovati de ceva", a declarat o sursa apropiata companiei.



Stefano Tanzi a ramas in consiliul de administratie dupa ce, pe 15 decembrie 2003, tatal sau si alti trei membri au demisionat.



Investigatiile vor continua cu cercetarea rolului pe care l-au jucat angajatii mai multor banci in crearea, impreuna cu Tanzi, a unor active false, in valoare de miliarde de euro.



Vineri, procurorii au inceput sa-l ancheteze si pe Luca Sala, un director care a parasit Bank of America pentru a deveni consultant al Parmalat. O persoana implicata in investigatii a declarat ca "este destul de clar ca Sala nu a actionat singur cat timp lucra la Bank of America. Este insa devreme pentru a ne da seama ce au facut ceilalti".



La randul sau, Sala a afirmat ca atat el, cat si Bank of America, au fost "pacaliti" de grupul italian. "Cand ai un client ca Parmalat, care isi aduce o gramada de bani si desfasoara activitati pe tot globul, nu prea poti sa le ceri sa iti arate extrasele de cont", a declarat Sala. El a negat acuzatiile ca ar fi actionat ilegal pe pietele financiare pentru a sustine pretul titlurilor emise de Parmalat.



Procurorii incearca de asemenea sa afle cat mai multe detalii privind conturile offshore detinute de familia Tanzi.



Pana in prezent, noua persoane au fost arestate in legatura cu frauda de la Parmalat.





Mita de milioane de euro



Anchetatorii au confirmat un raport publicat duminica potrivit caruia fostul director financiar al Parmalat, Fausto Tonna, a acuzat un furnizor ca a platit milioane de euro familiei Tanzi.



Potrivit presei italiene, Tonna a afirmat ca Tetra Pak, compania multinationala suedeza, unul dintre cei mai mari furnizori de ambalaje pentru lapte si bauturi racoritoare, a transferat fonduri in conturile familiei Tanzi si ale unei companii apartinand Parmalat. Banii reprezentau o "recompensa" pentru contractele oferile companie suedeze. Parmalat este principalul client al Tetra Pak.



Tonna a declarat ca platile erau facute prin intermediul unor reduceri. Parmalat cumpara ambalaje de la Tetra Pak pentru o anumita suma, dupa care suedezii anuntau grupul italian ca beneficiaza de o reducere. Discountul ajungea de fapt in conturile familiei Tanzi.



Potrivit declaratiilor fostului director financiar al Parmalat, intre 1996 si 2003, familia Tanzi a primit 70 milioane de euro de la multinationala suedeza.



In decembrie, dupa izbucnirea scandalului, Jorgen Haglind, purtatorul de cuvant al companiei suedeze, a declarat ca Tetra Pak va continua sa furnizeze ambalaje grupului italian Parmalat cu conditia ca Parmalat sa garanteze platile catre Tetra Pak.
anca.stoicescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO