Business Internaţional

BREAKING. Marea Britanie şi Uniunea Europeană s-au apropiat de un nou acord comercial, dar succesul nu este încă garantat. „Următoarele zile vor fi decisive”

BREAKING. Marea Britanie şi Uniunea Europeană s-au...

Autor: Alex Ciutacu

16.12.2020, 14:44 4999

Marea Britanie şi Uniunea Europeană s-au apropiat de încheierea unui nou acord comercial , dar nu este clar încă dacă cele două părţi vor reuşi să parafeze înţelegerea, a anunţat Ursula von der Leyen, miercuri, citată de Reuters.

Uniunea Europeană şi Marea Britanie sunt pe ultima sută de metri ale discuţiilor în urma cărora se va decide soarta unor tarife şi cote cu o valoare totală de 1.000 de miliarde de euro dincolo de data de 31 decembrie 2020, când Regatul Unit iese oficial din cel mai mare bloc comercial din lume.

„Nu pot să vă spun dacă vom avea un acord sau nu. Dar vă pot spune că am ajuns pe calea spre un acord acum. Chiar dacă această cale ar putea fi una considerată restrânsă, ea este acolo”, a declarat Ursula von der Leyen, preşedintele Comisiei Europene, în faţa Parlamentului European.

Comentariile sale relativ pozitive legate de un impas îndelungat al negocierilor pentru Brexit au fost marcate însă de două probleme care nu sunt încă nerezolvate.

„Am găsit o cale de mijloc pe majoritatea punctelor de discuţie, dar rămân două probleme încă nerezolate: mediu concurenţial echitabil şi pescuitul. Problemele legate de guvernanţă au fost rezolvate în mare parte. Următoarele zile vor fi decisive”.

Mediul concurenţial echitabil se referă la faptul că UE insistă ca Marea Britanie să nu submineze din punct de vedere concurenţial blocul european în ceea ce priveşte mediul, munca şi standardele sociale, precum şi în privinţa politicii ajutoarelor de stat. Guvernanţa se referă la modalitatea în care se rezolvă disputele.

Von der Leyen a menţionat că discuţiile cu privire la accesul vaselor UE la apele de pescuit care aparţin Regatului Unit sunt „încă foarte dificile”.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO