Business Internaţional

Buffett se extinde, profitand de "un Pearl Harbor economic"

05.10.2008, 19:40 17

Warren Buffett, unul dintre cei mai respectati investitori de pe Wall Street, deruleaza o campanie agresiva de achizitii, preluand participatii la corporatii cu potential ridicat, insa lovite de criza financiara, considerata de omul de afaceri "un Pearl Harbor economic".

"Cand pietele de credit sunt inghetate, iar bancile refuza sa se imprumute reciproc, cand 8% din depozitele constituite la bancile americane au trebuit sa fie mutate in ultimele doua saptamani catre institutii nefalimentare, acesta este un Pearl Harbor economic", a declarat miliardarul pentru televiziunea CNBC.
Buffett se refera la batalia istorica din 7 decembrie 1941 de la Pearl Harbor, Hawaii, cand aviatia japoneza a distrus, printr-un atac surpriza, o mare parte din fortele navale americane stationate in port, eveniment care a marcat intrarea Statelor Unite in cel de-al Doilea Razboi Mondial.
"Daca trezoreria Statelor Unite mi-ar oferi oportunitatea de a detine o participatie de 1% din profitul sau pierderea care va urma programului de 700 miliarde de dolari pe care il vor derula, cu conditia sa cumpere activele la pretul pietei, as simti ca am reusit o afacere foarte buna", a continuat investitorul, vorbind despre planul de salvare a sistemului financiar american, prin care statul va prelua datoriile, produsele si activele neprofitabile acumulate de institutiile financiare in timpul crizei creditelor ipotecare.
Conglomeratul Berkshire Hathaway, controlat de Buffet de 46 de ani, a anuntat saptamana trecuta ca va investi 3 miliarde de dolari, prin exercitarea dreptului de preferinta, in cadrul grupului General Electric (GE), care este nevoit sa vanda actiuni in valoare de
12 miliarde de dolari pentru a obtine lichiditati. Cotatia bursiera a GE, unul dintre simbolurile industriei americane, s-a depreciat cu circa o treime de la inceputul anului, din cauza temerilor legate de stabilitatea diviziei de servicii financiare.
Astfel, Berkshire preia un pachet de actiuni care ii asigura dividende minime anuale de 10% din valoarea tranzactiei, respectiv 300 milioane de dolari, care se vor adauga la profitul conglomeratului. Totodata, grupul controlat de Buffett a obtinut o optiune de cumparare de actiuni GE in valoare de inca 3 miliarde de dolari in termen de cinci ani, la pretul de 22,25 dolari pe unitate, usor inferior actualei cotatii bursiere si apropiat de minimul ultimilor 5 ani si jumatate, atins pe 18 septembrie.
"General Electric este coloana vertebrala a industriei americane. A intrat in dificultate, ca orice companie care se bazeaza constant pe imprumuturi. Va rezista insa cinci, zece, o suta de ani de acum inainte si, daca reusesti sa investesti cand trebuie, probabil vei face niste bani", a declarat Buffett pentru CNBC. Actiunile GE au scazut cu un dolar in sedinta de tranzactionare de la jumatatea saptamanii trecute, la 24,5 dolari pe unitate.
Anuntul publicat miercurea trecuta vine la numai opt zile de la derularea unei tranzactii similare, prin care Buffett a cumparat actiuni Goldman Sachs in valoare de 5 miliarde de dolari.
Miliardarul a admis ca ambele investitii ar putea fi neprofitabile daca legislativul american nu adopta planul de salvare a sistemului financiar. Totusi, spre deosebire de majoritatea companiilor americane, Berkshire Hathaway nu are nevoie de imprumuturi pentru a-si derula afacerile, chiar si la apogeul crizei financiare.
"In sfarsit se petrec lucruri pe care Buffett le asteapta de zece ani: o situatie suficient de turbulenta, care ii permite sa obtina investitii extraordinare pentru Berkshire", a aratat economistul american James Armstrong.
Investitia la Goldman Sachs include, asemenea tranzactiei cu actiuni GE, dividende anuale de minimum 10% din valoarea pachetului cumparat, adica 500 mil. dolari, si posibilitatea de a achizitiona capital in valoare de 5 mld. dolari in termen de cinci ani, la un pret preferential, bazat pe situatia actuala a bancii.
Berkshire Hathaway, cu o valoare de piata de peste 210 miliarde de dolari, controleaza 76 de afaceri care vand o gama variata de produse, de la servicii de asigurare la vopsea, inghetata sau lenjerie intima, si detine participatii in capitalul unor giganti precum Coca-Cola sau Wells Fargo.
Warren Buffett, in varsta de 78 de ani, a reusit sa construiasca Berkshire Hathaway bazandu-se pe investitii in companii subevaluate, cu o conducere competenta si stabila. Pana la investitia anuntata miercuri, conglomeratul controla numai 7,78 milioane de actiuni General Electric, evaluate la putin peste 200 milioane de dolari.
"Se pare ca suntem la apogeul crizei financiare, iar Buffett a spus intotdeauna ca atunci cand toti ceilalti sunt foarte ingrijorati, el devine cel mai entuziasmat din punct de vedere al oportunitatilor", a aratat analistul american Steven Check. Buffett a cheltuit o mare parte din lichiditatile Berkshire Hathaway in ultimele saptamani, dupa ce capitalul in numerar al corporatiei era deja in scadere, la finele lui iunie, la 31,16 mld. dolari fata de 44,33 mld. dolari la inceputul anului.
In septembrie, compania MidAmerican Energy Holdings, controlata tot de Buffett, a cumparat furnizorul de electricitate Constellation Energy Group, pentru 4,7 miliarde de dolari, si o participatie de 10% din capitalul producatorului chinez de baterii BYD, pentru 230 milioane de dolari.
Pe langa toate aceste investitii, Berkshire Hathaway a incheiat un acord prin care va participa cu 6,5 miliarde de dolari la achizitia producatorului de guma de mestecat Wm Wrigley Jr. de catre grupul Mars, tranzactie care se va perfecta in urmatoarele zile.
 
Ultimele miscari ale lui Buffett
 
  • La sfarsitul lunii septembrie, miliardarul american a cumparat actiuni in valoare de 5 mld. dolari de la Goldman Sachs, institutia financiara americana care a primit aprobarea de a se transforma din banca de investitii in holding bancar general.
  • Saptamana trecuta acesta a iesit din nou la rampa, anuntand o investitie de 3 mld. dolari in cadrul conglomeratului american General Electric.
  • In acelasi timp, Berkshire Hathaway a incheiat un acord prin care va participa cu 6,5 mld. dolari la achizitia producatorului de guma de mestecat Wm Wrigley Jr. de catre grupul Mars.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO