Business Internaţional

Bulgaria scoate la vanzare cel mai mare producator de tigari

29.04.2009, 17:13 161

Autoritatile de la Sofia au scos la vanzare pachetul majoritar de actiuni al companiei de stat Bulgartabac Holding, potrivit unui anunt al Agentiei bulgare pentru Privatizare.

Bulgartabac este unul dintre cei mai mari jucatori de pe piata de profil din Europa Centrala si de Est, avand o capacitate de productie de 60 de miliarde de tigarete pe an. Aceasta nu este prima incercare a statului bulgar de privatizare a companiei care detine o pozitie de monopol pe piata tigaretelor, potrivit producatorilor internationali.
In 2008, compania a avut, numai pe piata din Bulgaria, venituri de 150 de milioane de euro, in timp ce principalele zone unde aceasta isi exporta produsele sunt Orientul Apropiat si Mijlociu, Africa, Peninsula Balcanica, Uniunea Europeana si regiunea fostei Uniuni Sovietice.
Printre marcile de tigarete produse de compania bulgara se numara Slims, BT, Seven Hills, MM, Prestige, Nevada si Orient Express. Bulgartabac produce insa peste 50 de branduri si subbranduri de tigarete, detinand in Bulgaria patru fabrici in orasele Sofia, Plovdiv, Blagoevgrad si Stara Zagora.
Infiintata in 1947, Bulgartabac s-a aflat in proprietatea Uniunii Sovietice, fiind primita ca despagubire de razboi dupa intrarea Bulgariei in sfera de influenta comunista. La inceputul acestei luni, autoritatile ruse si-au anuntat intentia de a recupera o parte a companiilor aflate in strainatate si care s-au aflat in proprietatea URSS, aceasta actiune vizand inclusiv producatorul bulgar de tigarete.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO