Business Internaţional

Bursa americană încheie ziua nesigur, bursele europene, pe minus. Urmează un weekend de frământări pentru politicienii europeni

Bursa americană încheie ziua nesigur, bursele europene, pe minus. Urmează un weekend de frământări pentru politicienii europeni

Foto: AFP/Mediafax

Autor: Adrian Voicu

05.08.2011, 23:08 408

Indicele bursier Dow Jones Industrial a fost singurul de pebursa de la New York care a reuşit să încheie şedinţa de vineri peverde, în ciuda datelor privind piaţa muncii din America, acestaavansând cu 0,53%.

Indicele Nasdaq Composite a coborât cu 0,94% la 2.532 puncte. Înciuda încercării de a rupe trendul de scădere, indicele S&P 500a încheiat ziua în scădere cu 0,06%.

Bursele europene au avut de asemenea o zi de scădere, în ciudaprogramului de achiziţii de obligaţiuni spaniole şi italieneiniţiat în secret de BCE.

Indicele Stoxx Europe 600 a coborât pentru a şasea ziconsecutiv, înregistrând un declin de 1,8%, cel mai scăzut niveldin iulie 2010 până în prezent.

În ciuda anunţului privind scăderea ratei şomajului în iulie dela 9,2% la 9,1% care a avut un efect de scurtă durată asuprapieţelor internaţionale, bursele europene au încheiat ziua pescădere. Indicele bursier britanic FTSE 100 a coborât cu 2,71%,indicele bursei franceze CAC-40 a scăzut cu 1,26%, în timp ceindicele german DAX a încheiat ziua pe un declin de 2,78%.

În ciuda declinului, au fost şi companii care au încheiat ziuape verde. Printre câştigătorii acestei zile s-au numărat gigantulbancar francez Natixis, ale cărui acţiuni au urcat cu 11%. Deasemnea, producătorul de echipamente telecom Alcatel-Lucent aavansat cu 3,5%.

Şi băncile spaniole şi italiene au avut de câştigat. UniCredit aavansat cu 2,2%.

Băncile britanice au avut cel mai mult de suferit. Royal Bank ofScotland a condus căderea, pierzând 6,9%, la începutul şedinţeicăzând cu peste 20% după ce a anunţat că se aşteaptă săînregistreze pierderi pe fondul expunerii pe datoriile Greciei.

Negativismul de pe pieţele internaţionale s-ar putea prelungi şiluni, weekend-ul riscând să facă nopţi albe pentru politicieniieuropeni şi americani în încercarea de a linişti peinvestitori.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO