Business Internaţional

Business Magazin. Cum a ajuns un inginer de la Google să înfiinţeze o platformă de retail online, Pinduoduo, care i-a adus o avere de 52 de miliarde de dolari

Business Magazin. Cum a ajuns un inginer de la Google să...

Autor: Andra Stroe

03.03.2024, 19:16 352

Cu un job de inginer la Google şi parte din echipa care a lansat operaţiunile gigantului american pe piaţa din China, Colin Huang părea că a reuşit să îşi construiască cariera la care alţii nici nu visează. Pentru el însă nu a fost suficient, aşa că a decis să renunţe la statutul de angajat şi să se avânte în lumea antreprenoriatului. O mişcare riscantă, dar care i-a adus o avere de zeci de miliarde, transformându-l în unul dintre cei mai bogaţi oameni din ţara natală.

Colin Huang s-a născut în 1980, în împrejurimile oraşului chinez Hangzhou, într-o familie de clasă mijlocie. În timp ce studia informatica la o facultate locală, a fost selectat de fundaţia americană Melton pentru o bursă, cu ajutorul căreia a urmat masterul în Statele Unite, la Universitatea din Wisconsin, specializându-se tot în informatică. După un internship la Google şi Microsoft, în 2004 s-a angajat ca inginer la Google, iar la doi ani distanţă s-a întors în China pentru a extinde serviciile gigantului în ţara natală.

După acest pas a mai rămas în echipa jucătorului american pentru încă un an, iar apoi a demisionat pentru a porni propriul business, intrând în antreprenoriat cu platforma de e-commerce Oku, pe care a vândut-o, în doar trei ani, pentru 2,2 milioane de dolari. În 2015 a lansat o nouă companie, retailerul online Pinduoduo, cu ajutorul căreia, în urma listării la bursa NASDAQ, când participaţia sa de 47% a fost evaluată la 14 miliarde de dolari, a devenit a 13-a cea mai bogată persoană din China. Compania a devenit, de asemenea, un jucător puternic pe piaţa chineză, ajungând la un moment dat să aibă o capitalizare de 135 de miliarde de dolari, mai mare decât a altor giganţi, precum Sony, potrivit Business Insider. În 2021 fondatorul s-a retras din funcţia de CEO, păstrându-şi însă statutul de unul dintre cei mai importanţi acţionari.

Sub umbrela PDD Holdings, sub care Pinduoduo operează, se regăseşte şi marketplace-ul Temu, unul dintre competitorii majori ai platformei Shein, deţinută de miliardarul chinez Sky Xu. Lansată în 2022 în Statele Unite, Temu este astăzi şi cea mai descărcată aplicaţie de pe piaţa americană.

Citiţi continuarea pe www.businessmagazin.ro

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO