Business Internaţional

Business Magazin. De ce ChatGPT are acest succes fulminant, aplicaţia de larg consum având cea mai mare creştere din istorie. Care este rolul lui Bill Gates şi Elon Musk în dezvoltarea acestui produs

Autor: Eduard Ivanovici

12.03.2023, 14:31 1290

„Sunt antrenat să răspund la întrebări, să scriu texte şi chiar să PRODUC umor. Da, aţi citit bine, am un simţ al umorului dezvoltat. Nu trebuie să mă prezint într-un stil formal sau să fiu întotdeauna serios. Îmi place să mă distrez şi să mă asigur că şi tu te simţi bine în timp ce comunici cu mine. Eu sunt aici pentru a te ajuta cu orice întrebare sau problemă ai avea, dar în acelaşi timp să ne distrăm şi să râdem împreună” – aşa răspunde ChatGPT la indicaţia de a scrie un articol neconvenţional de prezentare.

În doar două luni de la lansare, ChatGPT – robot AI care generează texte cu limbaj uman – a devenit cea mai recentă senzaţie din spaţiul digital şi una dintre aplicaţiile cu cea mai rapidă creştere din istorie, grupul care produce oftware-ul atrăgând recent a treia rundă de finanţare din partea Microsoft. Acum, investitorii de pe Wall Street încearcă să anticipeze avântul companiilor care dezvoltă proiecte AI şi se îngrămădesc asupra puţinelor variante disponibile în piaţă. Cum se explică însă popularitatea platformei?

ChatGPT generează automat texte bazate pe solicitări scrise, într-un mod mult mai avansat decât reuşiseră în trecut alţi roboţi AI (inteligenţă artificială) dezvoltaţi în Silicon Valley, bazându-se pe o cantitate imensă de date texte. Pentru context, platforma poate face aproape orice în scris: de exemplu, poate rezolva probleme complexe de matematică, scrie compuneri despre condiţia umană şi ştiri cu un limbaj extrem de apropiat de cel uman şi poate trece orice examen – deşi cu nu note mari – al unei facultăţi de drept din Statele Unite. Software-ul a debutat spre finele anului trecut şi a devenit rapid unul dintre cele mai dezbătute subiecte în spaţiul virtual din întreaga lume, pe măsură ce mari investitori, executivi tech din SUA şi un număr tot mai mare de utilizatori au continuat să ridice în slăvi aplicaţia, unii dintre ei comparând lansarea viralei platforme cu debutul iPhone-ului din 2007.

De altfel, Elon Musk, CEO al Tesla, Twitter şi SpaceX, a fost unul dintre fondatorii OpenAI, alături de Peter Thiel, cofondator al PayPal şi Palantir Technologies. Cel mai bogat om din lume a părăsit boardul în 2018, însă a continuat să finanţeze compania. Conform unui studiu realizat de UBS, ChatGPT ar fi atins 100 de milioane de utilizatori activi lunar în ianuarie, la doar două luni de la lansare, devenind astfel aplicaţia de larg consum cu cea mai mare creştere din istorie, spune gigantul bancar elveţian. Raportul spune că aproximativ 13 milioane de utilizatori unici au folosit zilnic ChatGPT în ianuarie, de două ori faţă de nivelul lunii precedente. OpenAI, companie privată susţinută de Microsoft, înfiinţată în 2015, a lansat ChatGPT abia la finele lunii noiembrie de anul trecut.

Citiţi continuarea pe www.businessmagazin.ro

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO