Business Internaţional

Business MAGAZIN. Familia ultra-bogată din Europa care l-a învins pe „lupul în caşmir”: Clanul din spatele celebrului brand de lux Hermes, l-a ignorat complet pe Bernard Arnault, cel mai bogat om al Europei, şi a reuşit să clădească un imperiu care eclipsează astăzi gigantul de lux LVMH

Business MAGAZIN. Familia ultra-bogată din Europa care...

Autor: Iulian Tenchiu

16.12.2023, 13:35 4062

Într-o zi friguroasă de octombrie 2010, la Paris, Bertrand Puech a primit un apel neaşteptat de la Bernard Arnault, fondatorul gigantului de lux LVMH şi unul dintre cei mai bogaţi oameni din lume. Arnault i-a spus lui Puech, şeful familiei din spatele Hermès, că firma sa a cumpărat acţiuni la producătorul iconicelor genţi Kelly şi Birkin. Investiţia a fost una amicală şi a avut ca scop oferirea de ajutor strategic şi operaţional pentru Hermès, a declarat ulterior Arnault, potrivit Bloomberg.

Dar pentru Puech şi alţi moştenitori ai Hermès, obiectivul său era clar: Arnault, ale cărui preluări deseori necruţătoare ale unor mărci de patrimoniu cu tradiţie i-au adus porecla de „lupul în caşmir”, voia să cucerească.

Pentru membrii Hermès din a cincea şi a şasea generaţie, cedarea imperiului lor unui concurent ar fi fost deplorabilă, dar pierderea acestuia în favoarea a ceea ce ei considerau a fi grupul ostentativ şi orientat spre marketing al lui Arnault ar fi fost „revoltătoare”, a declarat la acea vreme Patrick Thomas, care era preşedintele executiv al Hermès.

Moştenitorii au respins avansurile lui Arnault, înfrângându-l pe unul dintre cei mai  importanţi oameni de afaceri francezi cu şi împiedicând Hermès să devină doar o altă marcă în cadrul grupului LVMH de aproximativ 75 de mărci, care include Louis Vuitton şi Christian Dior.

Din acea zi de octombrie de acum 13 ani, acţiunile Hermès International SCA au crescut cu peste 1.000%, depăşind câştigul de 600% al LVMH. Valoarea de piaţă a Hermès a urcat la peste 200 de miliarde de euro (216 miliarde de dolari), aproximativ 60% din cea a LVMH - cu aproximativ o şeptime din venituri.

Citiţi continuarea pe www.businessmagazin.ro

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO