Business Internaţional

Căderea preţului materiilor prime anunţă Sfârşitul unor traderi uriaşi şi hrăpăreţi

Cea mai puternică scădere de preţ din acest an, de 35%, a fost înre­gistrată de cherestea. Foto: Shutterstock

Cea mai puternică scădere de preţ din acest an, de 35%, a fost înre­gistrată de cherestea. Foto: Shutterstock

Autor: CătăIina Apostoiu

01.10.2015, 00:03 1507

Carnagiul de anul acesta de pe pieţele materiior prime ar putea foarte bine fi semnul prăbuşirii superciclului materialelor de bază şi al reechilibrării unui sector dominat de traderi uriaşi şi hrăpăreţi precum Glencore.

Scăderea preţului petrolului este notorie, aceasta fiind şi principala cauză a revenirii în septembrie, după şase luni, a zonei euro în teritoriul inflaţiei negative. Cu alte cuvinte, zona euro este la un pas de deflaţie. Cele mai mari scăderi le au preţurile cherestelei, cafelei şi aluminiului.

Însă sunt câteva materii prime care nu doar că au scăpat de carnagiul de anul acesta de pe burse, dar s-au şi scumpit. Este vorba de orezul brut, de boabele de cacao şi de bumbac, scrie MarketWatch.

„Materiile prime constituie în continuare una dintre categoriile de active cu cele mai slabe rezultate“, afirmă Adam Koos, preşedinte al Libertas Wealth Management Group.

Cea mai puternică scădere de preţ din acest an, de 35%, a fost înre­gistrată de cherestea. Cafeaua s-a plasat pe locul secund în topul scăderilor, cu un declin de 28,8% până acum în acest an. În schimb, con­tractele futures pe orez au avansat cu 13,6% până în acest moment al anului pe fondul producţiei şi al ofertei în scădere. Cacaua se numără de ase­menea printre puţinele materii prime care au consemnat o evoluţie pozitivă, preţul acesteia ur­când cu peste 11%.

Preţul bumbacului s-a aflat şi el în creştere, avansând cu 0,7% până acum în acest an, impulsionat de decizia Departa­mentului american pentru agricultură de a-şi reduce perspec­tivele privitoare la stocuri pe acest an.

Preţul porumbului a scăzut cu 2,6% până în acest an, însă evoluţia preţului s-a îmbunătăţit de fapt. La sfârşitul trimestrului al doilea, preţul porumbului coborâse cu mai mult de 7%. Cât priveşte preţurile ţiţeiului West Texas Intermediate şi Brent, acestea se regăsesc la mijlocul clasa­mentului scăderilor.

Între timp, pierderile înregistrate de aur s-au adâncit, preţul metalului scăzând cu 4,3% până în acest an. Recent, unii traderi afectaţi de de­clinul pieţei globale de acţiuni au vândut aur pentru a-şi acoperi pierderile. În acest context, „in­vestitorii şi-au curăţat portofoliile de investiţii în aur şi argint“, potrivit lui Ned Schmidt, editor al Agri-Food Value View.

Totuşi, „există numeroşi factori în perspectivă mai îndepărtată care ar putea susţine o creştere a preţurilor materiilor prime, însă nu acum“, susţine Adam Koos.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO