Business Internaţional

Calificativul AAA este tot mai rar pe pietele financiare

13.11.2002, 00:00 34

Calificativul "AAA" care indica o situatie financiara excelenta este acordat din ce in ce mai rar in sectorul financiar, relateaza suplimentul economic al cotidianului Le Figaro. La sfarsitul saptamanii trecute, agentia de rating Moody's a retras companiei de asigurari Swiss Re, al doilea reasigurator mondial, acest calificativ care fusese acordat ca semn al soliditatii financiare a activitatii de asigurare desfasurate de Swiss Re. Moody's, urmata de agentia Fitch Ratings, a degradat recent si calificativul pentru datoria pe termen lung al reasiguratorului german Munich Re, primul din activitatea de reasigurare, care a pierdut calificativul "AAA" fiindu-i atribuit cel de "AA+".
Cele doua companii de reasigurare nu sunt deloc singurii jucatori importanti din lumea financiara care se afla in aceasta situatie. La inceputul lunii octombrie Moody's a degradat si calificativul acordat companiei de asigurari Allianz. Banca olandeza Rabobank, care acum cateva luni mai beneficia de ratingul cel mai bun de la trei agentii, tocmai a rpimit recent un calificativ mai slab de la Fitch Ratings.
A cam trecut timpul cand bancile si companiile de asigurari pareau ca detin veritabile comori. Si mai indepartata este epoca cand bancile germane simteau lipsa unui calificativ mai bun de "AAA", pentru a exprima excelenta sanatate economica a tarii lor si a institutiilor lor financiare.
Explozia bulei bursiere a bulversat totul. Disparitia plus-valorii latente a portofoliilor de titluri de valoare si necesitatea constituirii de provizioane impotriva deprecierilor diminueaza fondurile proprii ale companiilor de asigurari si ale bancilor. La aceasta situatie se adauga incetinirea cresterii economice care, mai ales in Germania, apasa asupra activitatii economice, creste costurile de risc si reduce marjele.
Toti acesti factori altereaza din punctul de vedere al agentiilor capacitatea companiilor de a rambursa datoriile in termenii prevazuti si antreneaza degradarea calificativelor, si astfel o crestere a costurilor la imprumuturile facute de aceste companii.
Printre marile companii carora Standard & Poor's le mai mentine calificativul "AAA" nu mai figureaza decat Munich Re, cu o perspectiva negativa pe termen mediu, si companiile de asigurari britanice Prudential si Standard Life Insurance.
Pe plan mondial agentia de rating Fitch a acordat calificativul "AAA" bancii elvetiene UBS, dar fara sa se excluda unele perspective negative, si companiei americane de asigurari AIG. AIG a primit acelasi calificativ si de la agentia Moody's care in plus a mai acordat un "A" triplu si bancii britanice Lloyds TSB. Aceasta banca, care evolueaza intr-un mediu foarte favorabil si beneficiaza printre altele de un fond comercial diversificat si de indicatori excelenti, a primit de la Mood's calificativul cel mai bun in 2000.
De parte de a fi o garantie absoluta, relationarea cu un grup care si el beneficiaza de calificative bune, faciliteaza obtinerea unui rating mai bun. Insa valul de privatizari din ultimii douazeci de ani a redus numarul institutiilor financiare care beneficiaza de un sprijin din partea statului. In Europa, banca olandeza BNG si o parte din Landesbank, bancile germane semi-publice, mai au calificativul "AAA" pentru inca un pic de timp. In Franta, Casa de economii si consemnatiuni si cateva din filialele sale constituie unul din putinele exemple de conservare a ratingului.

Moody's cu ochii pe asiguratorii britanici
Starea financiara a majoritatii companiilor de asigurari de viata din Marea Britanie este revizuita de catre Moody's in eventualitatea unor eventuale degradari a calificativelor, relateaza Financial Times. Oficialii de la Moody's au declarat ca aceasta revizuire se datoreaza in special impactului pe care l-a avut deteriorarea pietelor de capital asupra puterii si flexibilitatii financiare a companbiilor.
Moody's nu a luat in discutie calificativele acordate asiguratorilor de viata care apartin bancilor mari si stabile, cum sunt Scottish Widows, care face parte din Lloyds TSB si Clerical Medical, de la HBOS.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO