Business Internaţional

Canadienii de la Alcan au lansat o oferta de preluare ostila a francezilor de la Pechiney

08.07.2003, 00:00 14



Compania canadiana Alcan, cel de-al doilea grup de pe piata mondiala a aluminiului, a lansat ieri o oferta de preluare a companiei franceze Pechiney, evaluand-o la 3,39 miliarde de euro.



"Este o situatie din care pot castiga ambele parti implicate. Se va maximiza astfel valoarea detinuta de actionari, iar puterea economica a celor doua companii va creste. De asemenea, este o premisa pentru o viitoare dezvoltare", a declarat Travis Engen, directorul executiv al grupului Alcan.



Conducerea Pechiney, al patrulea producator mondial de aluminiu, a anuntat ca este "foarte surprinsa" de oferta. Mai mult, reprezentantii companiei considera oferta "ostila" si ca a fost facuta fara ca ei "sa fi fost consultati inainte".



Oficialii grupului canadian Alcan au declarat ca, dimpotriva, si-au facut cunoscute intentiile cu o saptamana in urma.



Oferta face ca o problema veche de trei ani sa revina in atentia autoritatilor Uniunii Europene care reglementeaza concurenta din acest domeniu. In august 1999 Alcan fusese de acord sa cumpere atat Pechiney, cat si unitatile producatoare de aluminiu si de ambajale din aluminiu ale firmei elvetiene Algroup. In 2000, institutiile de la Bruxelles s-au opus finalizarii tranzactiei sub aceasta forma, din cauza ca grupul Alcan ar fi devenit prea puternic pe piata ambalajelor din folie de aluminiu. Astfel, a fost permisa doar fuziunea dintre Alcan si Algroup.



"Conducerea grupului Alcan considera ca reglementarile din domeniu nu mai sunt atat de stricte", a spus Mark Pervan, analist la Daiwa Securities SMBC din Melbourne. "Avand in vedere cresterea puternica a productiei firmelor din China, se pare ca Alcan nu va mai fi considerat un pericol din perspectiva politicilor anticoncurentiale".



Daca tranzactia va avea loc, Travis Engen va crea o companie ale carei vanzari, estimate la 23,7 miliarde de dolari, ar depasi performantele liderului in domeniu, grupul Alcoa, care in anul 2002 a avut o cifra de afaceri de 20,2 miliarde de dolari.



Dupa ce la inceputul anului 2000 pretul aluminiului scazuse cu 20%, firmele de pe aceasta piata incearca sa se redreseze, o solutie constand in reducerea costurilor de productie.



"Prin oferta facuta, Alcan sugereaza ca piata alumuniului sta mai bine decat se crede", a mai afirmat Pervan. "Se pare ca piata subestimeaza cererea in crestere din partea industriei constructoare de aeronave". Productia de aluminiu se afla la cel mai inalt nivel din ultimii treizeci de ani, avand in vedere si oferta companiilor chineze.



In principiu, in urma achizitiei, investitorii ar primi 60% cash si 40% actiuni noi ale grupului, adica 123 de euro si trei actiuni Alcan pentru cinci actiuni Pechiney. Mai exista inca doua posibiltati: fie 41 de euro pentru o actiune Pechiney, fie trei actiuni Alcan pentru doua titluri Pechiney.



Prin ultima oferta a grupului Alcan, Pechiney a fost evaluata la 41 de euro pe actiune, cu 21 procente mai mult decat cotatia actiunilor la bursa pe data de 4 iulie. Purtatorul de cuvant al grupului francez, Chrystele Ivins, sustine insa ca activele economice si strategice ale companiei sunt "semnificativ subevaluate".



Saptamana trecuta, cursul actiunilor Pechiney a atins maximul din ultimul semestru datorita speculatiilor tot mai accentuate privind unei potentiale oferte de achizitionare a titlurilor comaniei. Tranzactionarea acestora la bursa Euronext a fost suspendata pe 7 iulie, dupa ce pretul de deschidere crescuse cu 1% la 34,02 euro.



"Sunt convins ca oferta noastra reprezinta o excelenta ocazie pentru ambele firme implicate, si acesta este momentul oportun de a profita de situatia creata", a declarat Engen.



De cealalta parte a baricadei, Ivins considera ca o posibila preluare a Pechiney ar fi nefasta atat pentru companie, cat si pentru angajatii si actionarii sai.



In urma achizitiei, echipa de conducere si sediul central al Pechiney vor fi mentinute "pentru o perioada de tranzitie, dupa care se vor opera reduceri de costuri, activitatea la acest nivel devenind mai eficienta".



Tor Steinum, purtatorul de cuvant al firmei norvegiene Norsk Hydro ASA -numarul trei mondial in productia de aluminiu - a refuzat sa comenteze propunerea grupului Alcan. Nici Norsk Hydro ASA, nici alti jucatori pe piata aluminiului nu si-au anuntat inca intentia de a lansa alte oferte pentru Pechiney.






Actiunile din metalurgie cresc



La bursele europene, cursurile actiunilor au crescut dupa Alcan a lansat oferta de preluare a rivalului Pechiney. Valoarea indicelui Dow Jones Stoxx 50 a crescut cu 1,7% la 2433,19 puncte, iar indicele Stoxx 600 s-a situat cu 1,5% mai sus, majoritatea actiunilor componente castigand in valoare.



Titlurile Arcelor SA, cel mai important producator de otel, au crescut cu 5,3%, la 11,72 euro, iar concurentul sau, ThyssenKrupp AG a ajuns la 11,39 euro pe actiune, cu 4,4% mai mult decat cotatia precedenta.



Oferta grupului Alcan este "benefica pentru piata - arata ca aceasta are potential", a declarat Roger Hornett, analist la firma londoneza Theodoor Gilissen Securities. "Este un semn bun ca economia se va reface".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO