Business Internaţional

Salariile şefilor băncilor centrale din zona euro: Belgia este cea mai darnică

Salariile şefilor băncilor centrale din zona euro:...

Autor: Bogdan Cojocaru

23.11.2016, 00:03 751
Mario Draghi, omul care ţine în mâinile sale destinul zonei euro, este fără îndoială primul dintre egali în consiliul de guvernatori al Băncii Centrale Europene (BCE). Însă el nu este şi cel mai bine plătit bancher de acolo, scrie Bloomberg.

Guvernatorii băncilor centrale din Belgia, Italia şi Germania încasează anual fiecare mai mulţi bani decât Draghi, care este remunerat cu 386.000 de euro (în 2015).

Jan Smets din Belgia este plătit cel mai bine, având un salariu de 480.000 de euro pe an, de aproape şase ori mai mare decât cel al lui Vitas Vasiliauskas, din Lituania, ultimul clasat în topul plăţilor. Salariile şefilor băncilor centrale nu reflectă mărimea economiei sau performanţele acesteia. PIB-ul Belgiei reprezintă o optime din cel al Germaniei şi cu toate acestea Smets câştigă de zece ori mai mult decât colegul Jens Weidmann de la Bundesbank.

Cipru, una dintre cele mai mici economii din zona euro, una care a evitat la limită falimentul, îi plăteşte şefului băncii centrale mai mult decât Spania, a patra economie ca mărime din zona euro. Nici economia spaniolă n-a dus-o prea bine în criză.

Salariul de 181.000 de euro în 2015 al lui Gaston Reinesch, guvernatorul băncii centrale din Luxem­burg, se încadrează între cel al omologului din Cipru şi cel al colegului din Spania. Luxemburgul este una dintre cele mai bogate ţări din Europa şi din lume şi un centru financiar puternic.

Diferenţele sunt notabile şi în afara zonei euro. Guvernatorul Băncii Angliei Mark Carney câştigă 480.000 de lire sterline (599.000 dolari) plus beneficii pentru locuinţă, în timp ce Janet Yellen, şefa Rezervei Federale americane şi cel mai puternic bancher din lume, primeşte199.700 de dolari pe an. Thomas Jordan de la Banca Naţională a Elveţiei încasează 876.500 de franci elveţieni (867.000 de dolari) plus călătorii gratuite cu trenul.

Însă nici salariul celui mai bine plătit şef de bancă centrală nu se poate compara cu remuneraţiile de la băncile comerciale. Spre exemplu, John Cryan, CEO-ul Deutsche Bank, cea mai mare bancă germană, a făcut 1,9 milioane de euro anul trecut. El a renunţat la bonusurile pentru 2015. Directorul executiv al BNP Paribas Jean-Laurent Bonnafe a fost remunerat cu 3,5 milioane de euro.

bogdan.cojocaru@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO