Business Internaţional

Castigarea Euro nu ajuta toata economia spaniola

02.07.2008, 16:52 8

Producatorii de bere sunt fericiti, iar vanzatorii de steaguri au facut avere, dar victoria Spaniei la campionatul de fotbal Euro 2008 nu va ajuta prea mult economia tarii, conform analistilor, scrie The Guardian.
O mare parte din spaniolii care au vizionat meciul de duminica trecuta in baruri au purtat replici dupa tricourile echipei nationale, iar producatorii de bere au estimat ca vanzarile din timpul campionatului au depasit orice asteptari.
Cu toate acestea, guvernul socialist din Spania, asaltat zilnic in ultimele luni de date ingrijoratoare cu privire la evolutia economiei, nu se poate astepta ca sentimentele pozitive declansate de victoria echipei nationale la fotbal sa imbunatateasca situatia economiei.
Victoria la turneul din Austria si Elvetia nu va stopa cu siguranta scaderea dramatica a vanzarilor din sectorul de retail si nici nu va scoate sectorul de constructii din criza.
"Campionatul poate ca a avut efecte benefice asupra industriei textile, publicitatii si asupra publicatiilor specializate pe sport, dar in ceea ce priveste PIB-ul, efectele vor fi minime si de scurta durata", a declarat Antonio Zamora, economist la Banco Urquijo.
Zamora estimeaza ca victoria Spaniei cu 1-0 in fata Germaniei in finala, care a adus primul trofeu major la fotbal din ultimii 44 de ani, va duce la cresterea PIB-ului pe al doilea trimestru cu o zecime de punct procentual.
Ziarul financiar La Gaceta a publicat in editia de luni un articol intitulat "Spania, grozava la fotbal, dezastruoasa in probleme economice".
"Nu cred ca va avea vreun efect. Psihologia victoriei ajuta, bineinteles, dar in acest moment, fortele cu care ne confruntam in economie sunt mult prea puternice. Poate ca victoria va avea un anume impact asupra rezultatelor lunii iunie, dar nimic mai mult", a declarat si Nicolas Lopez, seful diviziei de analiza de la firma de brokeraj MG Valores din Madrid.
Cresterea economica a Spaniei a incetinit brusc anul acesta dupa ce criza globala a creditelor ipotecare a dus la prabusirea sectorului constructii. Criza imobiliara a avut efecte imediate asupra economiei ca intreg.
Vanzarile din retail s-au redus rapid, iar lista somerilor spanioli a crescut cu cateva sute de mii de oameni. Cu toate acestea, proprietarii de baruri si fanii inraiti ai fotbalului nu au simtit macar pentru o noapte toate acestea, bucurandu-se de victoria echipei favorite si de cresterea temporara a vanzarilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO