Business Internaţional

Ce e mai rău pentru Euro, de abia acum urmează, spun analişti de top

Ce e mai rău pentru Euro, de abia acum urmează, spun analişti de top
06.07.2010, 11:16 160

Moneda unică europeană va continua să slăbească şi ar puteaajunge la o paritate egală cu dolarul american, pe măsură ce BancaCentrală Europeană continuă să cumpere obligaţiuni de stat pentru asusţine economia regiunii, afirmă analişti ai pieţei de profil,citaţi de Bloomberg.

Shaun Osborne, strateg şef la TD Securities, o firmă deinvestiţii din Toronto, estimează că euro se va deprecia la 1,13dolari în trimestrul al treilea şi ar putea ajunge la 1,08 dolaripână la sfârşitul anului. Prognoza lui Osborne a fost confirmată şide alţi nouă analişti intervievaţi de Bloomberg.

Conform agenţiei de presă, Osborne este cel mai "precis" analistde curs valutar, predicţiile sale plasându-se într-o marjă de 4,1%faţă de cotaţia reală.

Moneda euro s-a depreciat cu 15% faţă de dolar în prima jumătatea acestui an, pe fondul îngrijorărilor legate de deficitelebugetare şi criza datoriilor de stat din zona euro. Investitorii setem că problemele financiar/fiscale ale statelor membre ar puteadetermina guvernele să reducă puternic cheltuielile publice,îngreunând astfel creşterea economică.

Marţi dimineaţă, moneda unică europeană era cotată la Tokyo la1,2504 dolari. Euro a înregistrat în ultimele şedinţe o uşoarărevenire faţă de minimul istoric de 1,1877 dolari atins pe data de7 iunie. Shaun Osborne consider însă ca va fi "extrem de dificil"pentru economiile din zona euro să-şi menţină competitivitatea, încondiţiile ameninţărilor care planează asupra monedei.

Băncile centrale au început să înlocuiască euro în constituirearezervelor valutare cu dolarul canadian sau australian pe fonduldeteriorării calităţii de credit a guvernelor din Europa, StateleUnite şi Japonia, se arăta într-o analiză anterioară a Bloomberg."Diversificarea rezervelor, unul din motoarele din spatele puteriimonedei europene, încă de la introducerea ei, nu va susţineparitatea euro-dolar în următorii ani", spune Henrik Gullberg,strateg la biroul Deutsche Bank din Londra, cel mai mare jucător depe piaţa Forex, şi unul din profeţii declinului euro în faţayenului şi a ratei de schimb dolar-franc elveţian.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO