Business Internaţional

Ce spun analiştii înainte de Viena: Ţările din Vest nu mai pot fi o sursă de creştere pentru estul Europei. „Mergeţi şi căutaţi business şi mai la Est“

Ce spun analiştii înainte de Viena: Ţările din Vest nu mai pot fi o sursă de creştere pentru estul Europei. „Mergeţi şi căutaţi business şi mai la Est“

Premierul polonez Donald Tusk: „Încă discutăm despre creştere, dar aceasta este mai slabă decât am sperat şi mai mică decât oricând”. Polonia este singura economie din UE care a evitat recesiunea în 2008, anul crizei economice globale. Foto: AFP

Autor: Bogdan Cojocaru

16.01.2013, 00:05 1969

Ţările Europei de Est trebuie să găsească noi motoare de creştere economică deoa­rece ar fi periculos să aştepte revenirea zonei euro, sursa tradiţională, au avertizat analiştii înainte de reuniunea de la Viena în care ban­cheri şi lideri politici est-europeni încearcă să găsească modalităţi de a susţine creşterea economică. Pentru Eu­ropa de Est, o alternativă la zona euro este Estul. Polonia şi Cehia au intensificat deja relaţiile comerciale cu statele din fosta URSS.

Iar deoarece stimulul fiscal nu este o opţiune, o altă sursă de creştere ar putea fi relaxarea politicii monetare, acolo unde mai este spaţiu de manevră, scrie presa internaţională.

La conferinţa Euromoney de la Viena, care se va încheia astăzi, Ewald Nowotny, guvernator al Băncii Austriei şi membru în consiliul de politică monetară al Băncii Centrale Europene, şeful băncii centrale a Ungariei Andras Simor, premierul leton Valdis Dom­brovskis, precum şi şeful UniCredit pentru afacerile din Europa de Est Gianni Papa discută despre dificultăţile economice din regiune şi vor încerca să găsească soluţii, potrivit Bloomberg.

Exporturile poloneze către Comu­ni­tatea Statelor Independente au cres­cut cu 21% în primele nouă luni ale anului trecut. Livrările Cehiei s-au ma­jorat cu 42%, potrivit HSBC. Expor­turile României către Federaţia Rusă au scăzut de la 688 milioane euro în primele opt luni din 2011 la 669,6 milioane euro în perioada similară a anului trecut, conform datelor publicate de INSSE.

Deoarece economia zonei euro şi în general cele dezvoltate nu vor creşte prea curând, pentru a-şi asigura dezvoltarea pe termen lung guvernele din Europa Centrală şi de Est trebuie să-şi reformeze economiile, inclusiv schimbarea regulilor privitoare la piaţa muncii şi pensii. Astfel, aceste economii vor deveni mai competitive pe plan internaţional şi nu vor mai depinde de partenerii din Europa, a afirmat Tim Ash, analist la Standard Bank.

"Ar fi periculos să te bazezi pe revenirea zonei euro"

"Regiunea trebuie să se gândească la noi motoare de creştere în condiţiile în care cele vechi, precum investiţiile directe străine, creditul bancar, sectorul imobiliar şi construcţiile, sunt moarte şi nu vor reporni curând. Ar fi periculos să te bazezi pe revenirea zonei euro", a adăugat el.

Intrările de capital străin şi accesul facil la credit au alimentat o creştere de 5% în anul de dinaintea crizei economice mondiale din 2008. Acum, efor­turile guvernelor de a reduce defi­citele bugetare şi datoriile subminează cererea internă, iar creditarea stagnează deoarece băncile occidentale, care controlează trei sferturi din activele bancare din regiune, se retrag pe poziţii mai apropiate de casă şi-şi consolidează capitalul pentru a se conforma noilor reglementări, notează Bloomberg.

"Criza din zona euro a subminat modelul de creştere al ţărilor din Europa Centrală care este bazat pe crearea de exporturi şi investiţii directe străine", a afirmat Murat Ulgen, eco­nomist şef la HSBC.

Relaxarea politicii monetare este o opţiune pentru stimularea economiei, consideră analiştii. Printre altele, la această soluţie pot recurge Polonia, unde dobânda de politică monetară este de 4%, Ungaria (5,75%) şi România (5,25%). Cehia, unde dobânda este aproape zero, va fi probabil nevoită să recurgă la intervenţii pe piaţa valutară, a explicat Ulgen. Guverna­torul băncii centrale poloneze Marek Belka nu a exclus reducerea dobânzii în februarie sau martie.

Analiştii sunt optimişti: Creşterea economică din Europa de Est va accelera anul acesta

Creşterea economică din Europa de Est ar trebui să accelereze anul acesta în condiţiile în care riscurile legate de criza datoriilor din zona euro se reduc şi nu se mai insistă pe austeritate, potrivit unei analize a agenţiei de evaluare financiară Moody's Investors Service. Economia regiunii va avansa cu aproape 2% comparativ cu 0,7% în 2012 - cel mai slab nivel din ultimii trei ani. Creşterea nu va fi însă uniformă, doar în nouă din cele 15 ţări ale Europei de Est revenirea urmând a fi mai accentuată.

"Perspectiva de creştere economică pozitivă va sprijini programele de consolidare bugetară, care vor încetini după progresul substanţial din perioada 2010-2012. Ne aşteptăm ca activitatea economică să decelereze doar în Slovacia şi Letonia. În majoritatea celorlalte ţări, creşterea economică va accelera sau se vor înregistra performanţe similare celor din 2012", se menţionează în analiza Moody's.

Slovenia va fi singura economie care se va contracta anul acesta deoarece trece printr-o criză bancară. Agenţia anticipează că Ungaria, Cehia şi Croaţia vor ieşi din recesiune în 2013.

Sectorul bancar est-european va deveni mai performant decât cel occidental

Industria bancară din Europa Centrală şi de Est este în continuare profitabilă şi va deveni în următorii ani mai performantă decât cea din Europa de Vest, se arată într-o analiză a băncii italiene Unicredit.

"Regiunea va demonstra o marjă de profitabilitate de două cifre mai atractivă şi mai stabilă decât Europa de Vest", potrivit sursei citate. Activele bancare din Europa de Est au crescut chiar şi după colapsul băncii americane de investiţii Lehman Brothers şi cresc în continuare, în pofida crizei datoriilor suverane. Valoarea activelor bancare totale a urcat în medie cu 7,3% pe an, ajungând la 2.900 miliarde euro în perioada septembrie 2008-septembrie 2012.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO