Business Internaţional

Cel mai mare operator de cazinouri din lume ataca Europa

01.12.2005, 18:12 80

Harrah''s, gigantul american al jocurilor de noroc, intentioneaza sa inceapa doua proiecte de proportii in Spania si Slovenia.

Harrah''s Entertainment vrea sa isi faca debutul in Europa cu proiecte evaluate la aproximativ 1,37 de miliarde de dolari (1,15 miliarde de euro), scrie Wall Street Journal Europe.

Proiectele sunt primele de acest fel pe care un operator american le detine in Europa Continentala, arata datele furnizate de Harrah''s. Investitia din Spania concretizeaza ultimele eforturi ale grupului de a-si extinde brandul de lux Caesars pe care l-a achizitionat in luna iunie a acestui an.

In Spania, Harrah''s va anunta astazi numele dezvoltatorului care va construi statiunea-cazino la aproximativ 19 kilometri de Madrid in orasul Ciudad Real. Proiectul este evaluat la circa 670 de milioane de dolari (567,15 miliarde de euro), iar Harrah''s detine o participatie majoritara.

Statiunea numita "El Reino de Don Quijote" va beneficia de un hotel cu 850 de camere, cazino, un centru de conferinte, un teatru cu 3.000 de locuri, construite dupa modelul Caesar Palace din Las Vegas pe un teren de 11,5 hectare. Lucrarile vor incepe la sfarsitul anului viitor, finalizarea fiind preconizata pentru anul 2008.

In Slovenia, Harrah''s poarta negocieri cu HIT, un concern detinut de stat, pentru a dezvolta o statiune-cazino in orasul Nova Gorica situat la granita cu Italia. Planurile includ un hotel cu peste 800 de camere, un cazino de 4.500 de metri patrati, un centru de conferinte, teatru, spa, dar si alte facilitati. Harrah''s spera ca proprietatea va atrage jucatori din Italia, Austria, si Germania, insa nu va folosi numele Caesars datorita rezonantei pe care o are in cultura italiana.

Statiunea dezvoltata in Slovenia va fi prima care va acoperi intregul ansamblu de servicii intr-o tara care beneficiaza de o industrie activa a jocurilor de noroc. Statul detine 14 cazinouri, dintre care HIT opereaza opt. Harrah''s a propus companiei slovene un joint-venture de 700 de milioane de dolari (592,94 de milioane de euro), in care fiecare din parti va detine o participatie de 50 de procente. Negocierile vor fi finalizate in cursul anului viitor.

"In tarile europene putem sa avansam mai usor decat in SUA, deoarece aici timpul de obtinere a avizului autoritatilor de reglementare pentru a construi este mult mai mare", a declarat Gary Loveman, presedintele si directorul executiv al operatorului american. In timp ce ambele proiecte necesita avizul autoritatilor atat in SUA, cat si in Europa, barierele fiscale nu au aceeasi amploare pe continentul european.

Pentru ca un proiect de o asemenea amploare sa fie finalizat in Slovenia, guvernul va fi nevoit sa modifice legislatia care limiteaza la 20% investitiile straine intr-un singur obiectiv la 20%.

Slovenia are o populatie de 2 milioane de persoane, in majoritate catolica, conservativa. Cu toate acestea oficialii Harrah''s sunt increzatori ca guvernul va sprijini aceasta investitie datorita dorintei sale de intensificare a turismului si de a scoate pe scena internationala fosta republica iugoslava.

"Am incercat sa ajungem la o intelegere cu guvernul care sa faca din Slovenia o destinatie suficient de atractiva cat sa ne determine sa investim substantial", a declarat Richard Mirman, vicepresedintele Harrah''s.

Loveman considera ca ambele propuneri de afaceri vor primi aprobarea autoritatilor de reglementare din SUA, deoarece atat Spania, cat si Slovenia sunt membre ale Uniunii Europene cu o industrie a jocurilor de noroc matura.

Vestile cu privire la intentiile de expansiune pe piata europeana au venit la numai cateva saptamani dupa ce Harrah''s anuntase un proiect de 1,6 milioane de dolari in Bahamas, intr-un joint-venture cu Starwood Hotels & Resort Worldwide si un dezvoltator local.

Atat Harrah''s, cat si rivalii sai MGM Mirage, Las Vegas Sands si Wynn Resorts liciteaza pentru dreptul de a construi o mega- statiune-cazino in Singapore, anii urmatori.

Loveman a mai declarat ca vede si alte posibilitati de expansiune a brandului Caesars in Europa daca autoritatile de reglementare si conditiile economice se vor dovedi rezonabile. "In acest moment, nu exista pe piata europeana operatori de cazinouri americani", a declarat acesta.

"In cadrul strategiei noastre europene, vizam de asemenea si regiunea nordica, ca si Regatul Unit", a concis Loveman.

Actiunile Harrah''s care s-au tranzactionat la valoari cuprinse intre 57,29 si 79,69 de dolari in ultimul an au crescut cu 79 de centi la 68,96 de dolari la New York Stock Exchange.

Recent, Harrah''s Entertainment a anuntat ca va vinde hotelul-casino Flamingo din Laughin, grupului American Real Partners L.P, proprietarul cazinourilor Stratosphere din Las Vegas si Sands din Atlantic City. Valoarea afacerii este de 170 de milioane de dolari (143,9 milioane de euro). American Real Estate este controlata de miliardarul Carl C. Icahn, care detine o participatie de 90 de procente in companie.

ioana.david@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO