Business Internaţional

Cheltuielile pentru apărare au crescut la un nivel record de 2.200 de miliarde de dolari pe an la nivel global. Ţările membre NATO sunt responsabile pentru jumătate din cheltuielile totale

Cheltuielile pentru apărare au crescut la un nivel...

Autor: Alex Ciutacu

13.02.2024, 14:28 284

Cheltuelile pentru apărare au crescut cu 9% la nivel global în 2023, comparativ cu anul anterior, ajungând la un nivel record de 2.200 de trilioane de dolari din care cheltuielile ţărilor membre NATO reprezintă aproximativ jumătate, potrivit unui raport al Institutului Internaţional pentru Studii Strategice (IISS), citat de Bloomberg.

Dintr-o altă perspectivă, bugetele de apărare ale NATO, China, Rusia şi India reprezintă mai mult de 70% din cheltuielile militare, conform raportului.

Mai mult, cheltuielile de apărare ale statelor NATO, excluzând SUA, au crescut cu 32% după ce Putin a invadat Crimeea în 2014.

Raportul mai arată că SUA şi Europa majorează producţia de rachete şi muniţie, alocând resurse în special către sisteme de artilerie şi sisteme anti-rachetă. Concomitent, ţări precum China şi Rusia investesc resurse în tehnologii precum rachetele hipersonice.

În ceea ce priveşte anul 2024, raportul IISS estimează că vom vedea o nouă creştere a cheltuielilor de apărare la nivel global.

Thinktank-ul crede că lumea „a intrat într-o perioadă mai periculoasă în ultimele 12 luni”.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO