• Leu / EUR4.8849
  • Leu / GBP5.8119
  • Leu / USD4.8018
Business Internaţional

China este implicată într-un nou scandal de spionaj internaţional: O companie chinezească a fost acuzată şi prinsă că a spionat milioane de oameni si foarte multe celebrităţi

China este implicată într-un nou scandal de spionaj internaţional: O companie chinezească a fost acuzată şi prinsă că a spionat milioane de oameni si foarte multe celebrităţi

Autor: Sebastian Ujica

15.09.2020, 11:53 156

O companie de tehnologie din China a fost prinsă în timp ce spiona 2,4 milioane de oameni. Baza de date uriaşă a fost recuperată de o firmă din Australia. Pe lista persoanelor spionate se aflau celebrităţi, dar şi membrii familiei regale şi  premierul din Marea Britanie.

Zhenhua Data, o companie din oraşul Shenzhen, este acuzată că a alcătuit o bază de date masivă cu informaţii despre 2,5 milioane de oameni. Este vorba de datele personale ale acestora, bazate în primul rând pe informaţii publice precum cele de pe reţelele de socializare.

O anchetă The Guardian dezvăluie că firma de consultanţă cibernetică Internet 2.0 din Australia a reuşit să recupereze 10% din date. Reprezentanţii Zhenhua Data au negat.

„Toate datele noastre sunt cele publice de pe internet. Nu le colectăm. Nu există o astfel de bază de date. Suntem o companie privată. Clienţii noştri sunt organizaţii de cercetare şi afaceri", a spus Sun, şefa companiei chineze.

Americanul Christopher Balding este cel care a pus mâna pe informaţie şi a trimis-o mai departe către Internet 2.0. A urmat o investigaţie de 18 luni care a confirmat informaţia. Balding spune că este o dovadă a autoritarismului Partidului Comunist din China şi a spionajului acestuia. Baza de date nu este însă doar o colecţie de informaţii.

„A fost alcătuită din nenumărate surse şi este extrem de complexă folosind limbaj avansat, ţintire şi clasificare. De la politicieni la crimă organizată, la tehnologie şi academicieni", a explicat Christopher Balding.

Informaţia a fost preluată de jurnaliştii din Australia.

„Poate că vă gândiţi că informaţiile din spaţiul public nu reprezintă ceva major. Dar poţi afla foarte multe despre o persoană, poţi creiona o imagine a unei persoane când aduni date din diferite surse. Iar unele date pe care le strâng poate că încalcă legile confidenţialităţii”, a declarat Sharri Markson, de la Sky News Australia.

AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - astăzi, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.8849
Diferență: 0,0369
Ieri: 4.8831
Azi: 4.8018
Diferență: -0,328
Ieri: 4.8176
Azi: 5.8119
Diferență: 0,3159
Ieri: 5.7936
Azi: 5.0503
Diferență: -0,3984
Ieri: 5.0705