Business Internaţional

China majoreaza taxele la exportul de textile

23.05.2005, 18:49 25

China a marit considerabil taxele pe exporturile de textile pentru Statele Unite si Uniunea Europeana, scrie Financial Times.

Exportatorii a 74 de categorii de textile din China va trebui sa faca fata noilor taxe pentru fiecare articol våndut peste ocean incepånd cu 1 iunie.

Tarifele se vor situa astfel intre 1 Rmb (12 centi americani) si 4 Rmb, conform informatiilor oferite de site-ul ministerului de finante chinez. Acest sistem de impozitare vine sa il inlocuiasca pe acela care impunea o taxa pe articol cuprinsa intre 2,4 centi si 3,6 centi, valabila pentru 148 de categorii de produse textile.

Aceasta actiune a statului asiatic reprezinta eforturile Beijingului de a restrånge exporturile din moment ce traditionalul sistem "de cote", care guverna comertul international, a expirat in luna ianuarie. Acest lucru a provocat o crestere a exporturilor pentru China si, totodata, furia producatorilor americani, amenintati de inavazia produselor chinezesti.

SUA au impus de doua ori in aceasta luna cote pentru importul de produse ce poarta marca "made in China", ceea ce a creat nemultumiri din partea statului asiatic. Beijingul a acuzat chiar reprezentantii de la Washington de stabilirea unor procentaje care vor avea un "efect negativ asupra sistemului comercial multilateral".

Si Europa a sfatuit statul chinez, saptamåna trecuta, printr-un comunicat oficial, sa limiteze exporturile pentru a evita eventualele sanctiuni.

Consumatorii din sectorul de retail si expertii din domeniul industriei sunt insa de parere ca noile taxe nu vor avea o prea mare influenta pentru a proteja companiile de textile americane si europene. Retailerii spun ca taxele vor afecta in primul rånd profiturile celor care au incheiat contracte de lunga durata cu furnizori chinezi.

Ralph Kamphoner, consultant al asociatiei de retail si distributie EuroCommerce, spune ca "membrii asociatiei nu vor lua decizii cu privire la furnizorii cu care colaboreaza påna anul viitor."

"PÃ¥na atunci, eventuale masuri vor creste pur si simplu costurile companiei", a adaugat el.

Producatorii de textile chinezi sunt de parere ca unii cumparatori se vor reorienta spre alte piete decåt SUA si Europa, iar altii vor reduce preturile pentru a compensa pierderea.

Reprezentantii Camerei de comert americane din China au declarat ca "sunt increzatori ca aceasta operatiune va oferi un exemplu pentru solutionarea si a altor probleme comerciale intre Statele Unite si China", in timp ce Uniunea Europeana apreciaza initiativa statului chinez. alina.vasilca@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO