Business Internaţional

Cine este Richard Branson, miliardarul excentric care a deschis peste 400 de companii

Richard Branson la începutul carierei

Richard Branson de-a lungul carierei

Autor: Alexandru Nanu

15.06.2014, 10:51 2694

Richard Branson, fondatorul Virgin Records, cu o avere netă estimată la 5 miliarde dolari, este unul dintre cei mai controversaţi miliardari ai lumii, pentru stilul de viaţă excetric şi pentru modul în care îşi cheltuie banii, scrie Business Insider.

Richard Branson s-a născut pe 18 iulie 1950 în Blackheath, Londra. Deşi tatăl său a fost avocat, familia lui nu a fost una bogată. Având rezultate slabe la şcoală, directorul l-a descris pe Branson spunând că ”fie va ajunge în închisoare, fie milionar”.

De la fondarea casei sale de discuri, în anii 1972, Sir Richard Branson a lansat mai mult de 400 de companii împreună cu Grupul Virgin, şi a încercat să exploateze la maximum fiecare industrie care i-ar fi putut aduce profit. Printre firmele deschise de antreprenorul britanic se numără şi companii aeriene, hoteluri, companii de telefonie mobilă, bănci şi firme de turism.

Prima lui afacere a fost o revistă numită "Student", apărută la 26 ianuarie 1968, când Branson era doar un adolescent.

Branson a început să vândă înregistrări muzicale prin poştă în 1970. Afacerea a crescut mai târziu într-un magazin de cărămidă şi mortar, s-a transformat ulterior într-un studio de înregistrări, care în cele din urmă a devenit Virgin Records.

Studioul s-a bucurat de un real succes şi a colaborat cu nume mari din industria muzicală cum fi Rolling Stones si Sex Pistols. Branson a reuşit să intre în lumea milionarilor la vârsta de 23 ani.

Branson este cunoscut şi pentru cascadoriile făcute la inaugurarea noilor sale companii. În 2007, el a sărit de pe acoperişul Casino Palms din Las Vegas, pentru a sărbători zborul inaugural al companiei aeriene Virgin America.
Branson are şi un istoric de achiziţii spectaculoase. Spre exemplu, a cumpărat Necker Island în 1970, pentru care a plătit doar 180.000 dolari, pentru a construi o staţiune de lux. Pentru complexul de pe insulă a fost nevoie de cinci ani şi de o investiţie de 10 milioane dolari, însă în 2006 Branson a estimat că Necker Island are o valoare de cel puţin 60 milioane dolari. Întreaga insulă poate fi inchiriată pentru 60.000 dolari pe noapte.

Branson deţine, de asemenea, un catamaran de lux, numit "Necker Belle." Ce poate fi închiriat pentru 110.000 dolari pe săptămână.
Următoarea aventură pe care o va face este în spaţiu, cu primul zbor comercial al SpaceShipTwo Virgin Galactic care are loc în această toamnă. Un bilet va costa  250.000 dolari, dar se poate plăti şi cu moneda virtuală Bitcoin.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO