Business Internaţional

Citigroup iese din afacerile cu asigurari

02.02.2005, 00:00 12



Citigroup, cel mai mare grup financiar din lume, s-a retras de pe piata asigurarilor dupa ce a decis sa vanda divizia Travelers Life & Annuity si majoritatea operatiunilor internationale de pe piata asigurarilor catre MetLife, pentru 11,5 miliarde de dolari (8,85 miliarde de euro), informeaza Financial Times.



Citigroup a recunoscut ca vrea sa renunte la strategia aplicata la sfarsitul anilor '90 de catre fostul presedinte Sandy Weill, care dorea sa construiasca un gigant financiar care sa ofere atat servicii de asigurari, cat si servicii bancare. Chuck Prince, care a fost numit presedinte executiv in 2003, isi respecta promisiunea de a aloca fondurile grupului catre operatiunile care au cele mai bune perspective de crestere.



Citigroup s-a format in 1998 prin fuziunea Travelers Group cu Citicorp. In ultimii ani, atat Weill, cat si Prince au incercat sa scape de operatiunile care impiedicau cresterea profiturilor. Weill a fost cel care a inceput retragerea grupului din asigurari, prin vanzarea unitatii Travelers Property Casualty catre St Paul Cos, in 2002.



In urma tranzactiei, Citigroup va primi actiuni MetLife in valoare de 1 pana la 3 miliarde de dolari, precum si diferenta in numerar, care va rezulta in urma impozitarii profitului de 2 miliarde de dolari. Vanzarea mai implica si un acord pe 10 ani, prin care MetLife va oferi servicii si prin intermediul unor unitati Citigroup.



Pe de alta parte, Metlife va achizitiona o afacere care a adus venituri de 5,2 miliarde de dolari (4 miliarde de euro) si un profit net de 901 milioane de dolari (693 de milioane de euro) in 2004. Activele totale ale Travelers Life & Annuity insumeaza 96 de miliarde de dolari (74 de miliarde de euro).



In urma acestei tranzactii, MetLife devine cea mai mare companie de asigurari de viata din SUA, surclasand rivalii de la AIG si Northwestern Mutual. MetLife va fi, de asemenea, al doilea jucator de pe piata vanzarilor de anuitati, dupa Hartford Financial Services Group.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO