Business Internaţional

Clienţii unui magazin olandez pot închiria haine cu cinci euro pe lună

Clienţii unui magazin olandez pot închiria haine cu...

Autor: Cătălina Butan,

03.12.2013, 15:16 1584

Un magazin olandez de îmbrăcăminte oferă clienţilor săi posibilitatea închirierii hainelor pe baza unui contract în schimbul unei rate lunare, scrie Wall Street Journal.

Un client al Mud Jeans poate închiria astfel o pereche de blugi, care costă aproximativ 100 de euro în magazin, timp de un an, plătind în schimb o rată lunară de 5 euro şi un depozit iniţial de 20 de dolari.

“Ideea de la care am plecat a fost să oferim tuturor blugi de o calitate superioară”, a spus Bert van Son, CEO al Mud Jeans, menţionând că blugii folosiţi vor fi reciclaţi, iar ulterior se vor face blugi noi din materialele reciclate care vor fi vânduţi second-hand.

Acest model de business adoptat de producătorul olandez face parte din încercările companiilor europene de a se reconecta cu consumatorii, care aleg tot mai mult să închireze, sau chiar să facă trocuri de produse şi servicii. Criza din zona euro şi ritmul lent de redresare a economiilor au îngreunat eforturile retailerilor, în contextul în care nivelul ridicat al şomajului forţează consumatorii să fie mai cumpătaţi şi mai atenţi la cheltuielile lor.

Companiile care activează pe piaţa bunurilor de consum atacă astăzi un segment care a fost multă vreme dominat de start-up-uri online iar scopul lor principal este să găsească cât mai multe moduri prin care să atragă consumatorii în magazinele lor.   

În iulie, retailerul francez Intermarche, parte a grupului Groupement des Mousquetaires, a lansat un program de închiriere de produse electronice şi electrocasnice, cu o valoare de peste 349 de euro. Din iulie până în prezent, retailerul a semnat în jur de 100 de contracte de închiriere, în special pentru smartphone-uri şi maşini de spălat. Compania intenţioneze să-şi extindă programul şi pentru produse textile şi de grădină.

Cu toate acestea, europenii nu sunt gata să renunţe integral la proprietatea bunurilor şi să le împartă cu ceilalţi, arată un studiu recent al diviziei de cercertare a Cetelem, subsidiara de credite de consum a grupului francez BNP Paribas. Peste 40% dintre europeni preferă să închirieze decât să cumpere utilaje de grădinărit sau echipamente sportive. Doar 10% dintre aceştia însă sunt interesaţi să închirieze încălţăminte şi îmbrăcăminte pe termen lung sau scurt.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO