Business Internaţional

Companiile europene reconsidera varsta de pensionare pentru directorii executivi

13.10.2006, 21:19 24

Retragerile timpurii nu mai sunt privite cu ochi buni, companiile urmarind castigurile de pe urma experientei indelungate.
Cand ar trebui sa se retraga un director executiv? Acest subiect se intensifica in Europa, unde de ani intregi atat companiile, cat si guvernele si-au indemnat oamenii sa se retraga la timp, de obicei mai devreme decat cei de peste Ocean. Rationamentul ce a stat la baza acestei reguli era ca se deschidea drumul pentru directorii mai tineri si cu idei inovatoare, scrie International Herald Tribune.
Acum, in schimb, unele companii europene si-au schimbat abordarea, incercand sa-si pastreze angajatii cat de mult posibil. Cand directorii se retrag la 60 de ani, compania este de multe ori impovarata de costurile unei pensii indelungate si mai mult, este privata de un bagaj important de experienta.
Rezultatul acestei controverse ar fi impingerea treptata a varstei de pensionare pentru directorii europeni de succes dincolo de pragul de 70 de ani. Multe companii din Marea Britanie, Germania si Franta au hotarat sa prelungeasca contractele directorilor executivi peste varsta stabilita de pensionare, de obicei intre 60 si 65 de ani.
Unul dintre evenimentele care au participat la declansarea acestei dezbateri a fost reprezentata de pensionarea fortata la varsta de 60 de ani a doi dintre cei mai apreciati CEO europeni, John Browne de la British Petroleum si Helmut Panke, conducatorul gigantului german BMW, ambii exprimandu-si dorinta de a lucra in continuare.
Stabilirea varstei de pensionare obligatorie "este o prejudecata la adresa barbatilor si femeilor a caror viata activa se incheie intr-o maniera prematura si inutila bazata pe convingerea inradacinata ca la 61 de ani valorezi mai putin decat la 59", declara Brown in discursul sau. El planuieste sa se retraga pe 31 decembrie, 2008, dupa implinirea varstei de 60 de ani. In ciuda criticilor aduse politicii de pensionare obligatorie, acesta declara intr-un interviu ca din punctul sau de vedere aceasta data va fi una potrivita pentru ca atat el, cat si compania sa incheie un capitol si sa mearga mai departe.
La BMW, Panke, implinind 60 de ani, a fost inlocuit de la 1 septembrie de Norbert Reithofer, membru al consiliului de administratie in varsta de 50 de ani. El este al patrulea director executiv al producatorului german din ultimii opt ani. Panke a afirmat ca nu era deloc dornic sa-si paraseasca functia cu atat mai mult cu cat vanzarile BMW la nivel global au crescut cu 23% sub conducerea sa.
In Franta, presedintele consiliului de administratie al producatorului de automobile Peugeot Citroen, Jean-Martin Folz, si-a anuntat luna trecuta intentia de a se retrage pana cel tarziu in februarie 2007, la o luna dupa implinirea varstei de 60 de ani.
In SUA, directorii generali lucreaza de obicei pana la 65 de ani, o varsta stabilita nu de lege ci de contractul de munca. In schimb, sunt destui care depasesc cu mult aceasta varsta. Sandy Weill de la Citigroup s-a pensionat la 70, directorul American International Group (AIG), Maurice "Hank" Greenberg, la 78 iar Warren Buffett inca isi ocupa pozitia de la Berkshire la venerabila varsta de 76 de ani.
Ca si in alte parti ale lumii, directorii executivi din Europa se confrunta cu o piata din ce in ce mai volatila. In 2005, 15,3% din directorii firmelor europene clasate in primele 2.500 ale lumii dupa capitalizare si-au parasit functia, acest procent inregistrand o scadere minora in comparatie cu nivelul de 16,8% consemnat in 2004, conform Booz Allen.
O noua lege engleza, intrata in vigoare saptamana trecuta, interzice discriminarea pe criterii de varsta si impune companiilor stabilirea varstei de pensionare peste 65 de ani (legea prevede exceptii pentru anumite profesii). Angajatorii englezi vor fi de asemenea obligati sa considere solicitarile de continuare a activitatii dupa varsta stabilita de pensionare si sa acorde un preaviz de sase luni inainte de aceasta data. Legea nu il va afecta pe directorul BP.
In Franta,varsta de pensionare pentru persoanele din conducere tine de politica corporatiei, care in general cuprinde un program de pensionare insa fara a stipula varsta exacta. Guvernul planuieste sa mareasca treptat varsta standard de pensionare de la 65 la 67 de ani.
O sefie indelungata a unui director executiv poate avea efecte nefaste atat pentru companie, cat si pentru industrie. Spre exemplu, exista riscul pierderii unor persoane cheie din functii subordonate ca urmare a imposibilitatii de promovare.
Unii directori executivi europeni renunta la prima pozitie in companie, dar raman in cadrul acesteia in functii non-executive, asa cum a fost in cazul directorului companiei franceze Schneider Electric, Henri Lachmann, in varsta de 68 de ani. In mod similar, Lindsay Qwen-Jones, in prezent CEO al L'Oreal, si directorul Total, Thierry Demarest, ambii in varsta de 60 de ani, au reusit sa schimbe politica companiilor pentru a urma in viitor exemplul lui Lachmann.
Alte companii fac exceptii sau construiesc o politica de pensionare mai flexibila. Daimler Chrysler, spre exemplu, denumeste fostii CEO trecuti de 60 de ani ca membri ai Comitetului Managerial pentru un an pe cand cei mai in varsta de 65 de ani devin membri ai acestui comitet doar in "circumstante deosebite". Cu toate acestea, consiliul de administratie al companiei a incheiat cu directorul general, Jurgen Schrempp, un contract de prelungire pe patru ani in momentul implinirii varstei de 59 de ani. Totusi, el s-a retras anul trecut pe fondul unor nemultumiri ale investitorilor.
In cadrul gigantului francez al telecomunicatiilor Alcatel, directorul executiv Serge Tchuruk, in varsta de 68 de ani, a obtinut luna trecuta aprobarea consiliului de administratie pentru a ramane in functie pana la finalizarea fuziunii dintre Alcatel si Lucent Technologies, preconizata pentru inceputul anului viitor.
"Incepem sa renuntam la aceste prejudecati stereotipe in ceea ce priveste capacitatile directorilor mai in varsta si convingerea nefondata cum ca numai cei mai tineri pot veni cu idei proaspete", declara James Davies, asociat in cadrul firmei londoneze de avocatura Lewis Silkin.
"Pierdem un aport foarte mare de experienta odata cu inlaturarea acestor oameni pentru simplul si unicul motiv al varstei."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO