Business Internaţional

Constructiile si productia, motoarele cresterii economiei bulgare

18.03.2008, 20:12 11

Cresterea economica din Bulgaria a accelerat in cel de-al patrulea trimestru datorita dezvoltarii industriei, serviciilor si consumului dupa perioada de incetinire din precedentele trei luni, scrie Bloomberg.
Economia de 39,5 miliarde de dolari (25,3 miliarde de euro) a Bulgariei a inregistrat o crestere anuala de 6,9%, dupa ce in trimestrul trei Produsul Intern Brut crescuse cu doar 4,9%, conform biroului de statistica din Sofia. Rezultatele obtinute in al patrulea trimestru au depasit estimarile analistilor, care prevedeau o crestere economica de 5,9%.
Bulgaria, cel mai sarac membru al Uniunii Europene, cu un Produs Intern Brut pe cap de locuitor de 37% din media europeana, se bazeaza pe investitii si crestere economica sustinuta pentru a ridica standardul de viata al populatiei.
Importurile de alimente, preturile ridicate la cereale si petrol au dus la cresterea deficitului comercial, care a redus cresterea economica din al treilea trimestru.
"Sectorul de constructii, cel de productie si cel de electricitate si energie termica au dus la cresterea economica din al patrulea trimestru. Revizuirile facute in 2006 au luat in calcul modificarile preturilor si metodologiile noi", a declarat Todor Todorov, economist la Institutul National de Statistica. Activitatea in sectorul industrial a crescut cu 18,2%, iar serviciile au crescut cu 8,6%, dupa o evolutie pozitiva cu cresteri de 14,3%, respectiv 8,9% in precedentele trei luni, conform biroului de statistica.
"Platile efectuate la finele anului si alocarea unor fonduri guvernamentale pentru consolidarea infrastructurii, precum si alte proiecte pentru servicii publice au dus la cresterea consumului si au ajutat la dezvoltarea economiei", a declarat Ivailo Vesselinov, economist la Dresdner Kleinwort din Londra.
Seceta urmata de ploi puternice au distrus o mare parte din culturile din vara anului trecut, ceea ce a dus la o scadere de 43% a rezultatelor obtinute in agricultura in al treilea trimestru.
Majoritatea tarilor din estul Europei membre ale Uniunii Europene se dezvolta intr-un ritm mai rapid decat cele 15 tari din zona euro. Regiunea, care este principala piata de desfacere a produselor bulgaresti - in proportie de 65% - s-a dezvoltat cu 2,2% in al patrulea trimestru.
Investitiile in capital fix au crescut cu 14% in al patrulea trimestru, dupa o crestere de 19,7% in trimestrul al treilea pe fondul cresterii importurilor de echipamente si masini noi. Consumul populatiei a crescut cu 4,5%, peste cele 4,3% din lunile precedente.
Spre deosebire de Bulgaria, Ungaria a avut o evolutie mai slaba din punct de vedere al cresterii economice pe al patrulea trimestru.Daca Bulgaria s-a putut bucura de avantajele unei cresteri sustinute, in cazul Ungariei lucrurile nu au stat deloc asa, tara inregistrand cea mai lenta evolutie dintre statele membre ale UE in al patrulea trimestru, cu o crestere de numai 0,7%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO