Business Internaţional

Cooperarea dintre Rusia şi China în domeniul spaţial s-a soldat cu un eşec: Prăbuşirea navei spaţiale Luna-25 pe suprafaţa lunară. „Această încercare a fost mult aşteptată, ultima lor şansă de a-şi recâştiga orice credibilitate atunci când vine vorba de explorarea spaţiului cosmic.”

Cooperarea dintre Rusia şi China în domeniul spaţial...

Autor: Valeriu Dănilă

21.08.2023, 14:27 2850

Prăbuşirea navei spaţiale ruse Luna-25 pe suprafaţa lunii în cursul weekend-ului nu este doar o piedică în calea ambiţiilor lui Vladimir Putin de a combate sancţiunile internaţionale, scrie Bloomberg.

Este, de asemenea, o problemă pentru şi Xi Jinping deoarece parteneriatul cu Rusia în domeniul spaţial se arată unul dificil.

Nava spaţială rusă ar fi urmat să fie prima care să aterizeze lângă Polul Sud lunar, locaţie aleasă de agenţiile spaţiale rusă şi chineză pentru construirea unei noi baze încă din anul 2021.

Wu Yanhua, proiectantul şef al din partea Chinei, a condus o delegaţie la Cosmodromul Vostochny din estul îndepărtat al Rusiei pentru a participa la lansare şi a discuta despre aprofundarea cooperării dintre cele două ţări, a informat presa chineză la începutul acestei luni.

Acum că misiunea s-a încheiat cu un eşec, rapoartele din presa chineză despre accident au fost foarte puţine, agenţia oficială de ştiri Xinhua alegând doar să menţioneze scurt incidentul.

„Este de aşteptat ca acest eşec să dea o lovitură ambiţiilor ruseşti”, a scris Hu Xijin, fost editor al Global Times, într-un articol pentru ziar, adăugând că „Occidentul nu ar trebui să subestimeze Rusia doar pentru că programul lunar a eşuat.”

„Va trebui să reînvăţăm de la 0”, a declarat istoricul spaţial Alexander Zheleznyakov. „Trebuie să învăţăm cum să zburăm pe Lună, să aterizăm pe suprafaţa ei şi numai după aceea să trecem la implementarea unor planuri grandioase singuri, fie cu China, sau alte ţări.”

Programul spaţial al Rusiei a stagnat din cauza corupţiei, a gestionării defectuoase şi a sancţiunilor, a spus Bruce McClintock, conducătorul Iniţiativei RAND Space Enterprise. „Pentru Rusia, acest lucru este foarte rău”, a spus el. „Această încercare a fost mult aşteptată, ultima lor şansă de a-şi recâştiga orice credibilitate atunci când vine vorba de explorarea spaţiului cosmic.”

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO