Business Internaţional

Criza a condus catre prudenta si economisire

08.11.2009, 23:17 16

Recesiunea a avut rolul unui ceas desteptator pentru multiamericani in ceea ce priveste modul in care isi cheltuiaubanii.
Karen King are datorii de aproximativ 36.000 dolari, mai mult decatcastiga ea intr-un an. In fiecare zi creditorii suna. Ea cauta o adoua slujba, uneori sare peste mese si locuieste alaturi de altimembri ai familiei in apartamentul aglomerat al bunicului,incercand sa isi plateasca datoriile si sa dea vietii sale un altsens, scrie The Wall Street Journal.
Cea mai mare parte a vinii si-o asuma. "Cu ani in urma traiammomentul. Era o mentalitate eronata", marturiseste femeia in varstade 28 de ani. "Este deprimant, si nu as mai putea trai o astfel deviata". Acum, spune ea, "vreau sa traiesc si totodata sa imi asigursi viitorul".
Cele mai mari presiuni le resimt americanii cu venituri reduse carese bazau pe imprumuturi pentru a-si asigura cheltuielile de zi cuzi sau pentru a se "desfata" cu ceea ce clasa se mijloc isi puteapermite. Modificarea practicilor pe piata creditelor in ultimeledecenii le-a permis americanilor "din patura de jos" sa se bucurede privilegii pe care cu mijloacele lor financiare nu si le-ar fipermis. In conditiile in care bancile nu analizau eligibilitateaclientilor, lor le-a fost permis accesul la credite.
Criza financiara actuala si recesiunea au anulat ceea ce uniieconomisti numisera "democratizarea creditului", fortand ajustareadura a practicilor familiilor cu venituri reduse si a companiilorcare apelau in mod frecvent la imprumuturi.
"Am fost martorii unei expansiuni a volumului creditelor acordate,bancile deschizandu-si portile pentru clienti apartinand tuturorcategoriilor sociale. Americanii cu venituri mici ajunsesera saacceseze aceleasi tipuri de instrumente de creditare ca siamericanii din clasa de mijloc", afirma Ronald Mann, un profesor dedrept la Universitatea Columbia. Acum "va fi mai dificil pentrufamiliile cu venituri reduse sa obtina carduri de credit", spuneel.
Criza financiara a fortat creditorii sa fie extrem de prudenti, inspecial atunci cand este vorba de debitorii cei mai riscanti, ocategorie in care se incadreaza de regula familiile cu veniturimici deoarece datoriile lor tind sa fie mai mari comparativ cuveniturile si activele detinute.
Pentru familiile cu venituri cuprinse intre 20.500 si 37.000dolari, raportul datorii-active a crescut la 18,5% in 2007 de la14,4% in 1998, o crestere mai abrupta decat cea a intregiipopulatii, potrivit studiului Survey of Consumer Finance, realizatde Fed.
Mai mult, sansele intrarii in incapacitate de plata si cele derealizare a unor infractiuni sunt mai mari in randul gospodariilorcu un nivel redus al veniturilor, potrivit datelor de la Equifax siMoody's Economy.com.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO