Business Internaţional

Criza creditelor afecteaza strategiile de dezvoltare ale companiilor imobiliare din Europa

21.04.2008, 15:11 25

Ultimele luni au fost extrem de dificile pentru companiile imobiliare din Europa, scrie The Wall Street Journal. Banca americana JP Morgan Chase estimeaza ca valoarea proprietatilor europene va scadea cu 5% pana la 10% in cursul acestui an. O buna parte a companiilor imobiliare au fost extrem de grav afectate, in contextul in care indicele FTSE EPRA/NAREIT, care urmareste evolutia actiunilor companiilor imobiliare din Europa, a scazut cu 33,8% in 2007, iar anul acesta a variat foarte putin.
Acum companiile imobiliare se confrunta cu alta problema: una dintre cele mai atractive strategii de dezvoltare a lor, concentrata pe tranzactiile cross-border, a fost oprita de criza creditelor. Anul trecut, astfel de tranzactii reprezentau 63% din totalul tranzactiilor efectuate in Europa, comparativ cu 61% in 2006, conform firmei de management si consultanta imobiliara Jones Lang LaSalle. Expertii in domeniul imobiliar estimeaza ca volumul acestor tranzactii va inregistra o scadere dramatica anul acesta, pentru ca au devenit mult mai greu de finantat si de incheiat.
"In timp ce numeroase fonduri de investitii imobiliare si companii listate pot face achizitii, noi credem ca, inainte sa faca o tranzactie cross-border, companiile vor cauta o oportunitate avantajoasa pe piata locala", a spus Shaun Stevens, specialist al companiei de investitii Fortis Investments.
Cu toate acestea, unii experti estimeaza o crestere a activitatii companiilor listate pana la sfarsitul acestui an in ce priveste tranzactiile cross-border. "La acest moment, (companiile listate public - n. red.) isi revizuiesc datoriile, isi dau seama care vor fi oportunitatile urmatorilor doi sau trei ani si lucreaza la o strategie de viitor", spune Steve Mallen, director de management la firma de servicii imobiliare Grubb & Ellis din Londra.
Investitiile cross-border au devenit foarte raspandite in ultimii ani, ca parte a tendintei evidente spre globalizare. Proprietarii de bunuri imobiliare sunt constienti ca, pe masura ce clientii lor - retaileri, distribuitori, companii multinationale - isi deschid sedii in alte tari, ei sunt tentati sa inchirieze spatii de la firmele cu care s-au obisnuit sa incheie contracte in tara din care vin.
De exemplu, compania ProLogis European Properties, care a fost listata in anul 2006, detine in Europa proprietati si depozite in valoare de aproximativ 7,7 miliarde de dolari, care au fost dezvoltate de compania-mama ProLogis. De asemenea, compania europeana este interesata si de proprietatile in curs de dezvoltare. ProLogis se ocupa de numeroase companii precum Home Depot, FedEx si Unilever. "Suntem condusi de dorinta de a ne urma clientii", a spus Melissa Mardsen, vicepresedinte al ProLogis.
Si moneda unica, utilizata acum de 15 state europene, evolueaza in favoarea investitiilor cross-border. In plus, o companie imobiliara mica, aflata in competitie cu rivali mai mari, poate face tranzactii avantajoase peste hotare. Companiile situate pe piete mici sunt si ele mult mai dispuse la a face investitii peste granita.
"Unele dintre pietele europene sunt destul de mici si fragmentate, deci companiile care doresc sa se dezvolte trebuie sa-si indrepte atentia in afara pietei locale", a afirmat David Kruth, manager de fonduri la Goldman Sachs International Real Estate Securities Fund, care investeste in fonduri REIT (fond de investitii in proprietati imobiliare).
Unul dintre principalele motive pentru care aceste companii imobiliare din Europa recurg la investitii cross-border este dorinta de a se diversifica sau a limita riscurile la care sunt expuse. Acest lucru este extrem de important acum, cand pietele imobiliare au de suferit din cauza crizei economice.
"Ciclurile afacerilor de pe diferitele piete imobiliare din Europa nu sunt corelate", este de parere Amos Rogers, director de management la Tuckerman Group, o firma de investitii imobiliare si consultanta din Boston.
Segro este un fond de investitii imobiliar din Marea Britanie, care are insa o importanta majora in intreaga Europa si care detine operatiuni in Franta, Germania si Polonia. Una dintre strategiile sale a fost cea de a recicla capitalul propriu, provenit din activele nete, cu un profit de 5%, si de a investi active peste hotare, avand un profit de peste 8%, conform spuselor lui Scott Crowe, manager de fonduri globale la Cohen & Steers Capital Management in New York. "Castigurile lor cresc si, pe termen lung, va creste si valoarea lor de piata", a spus Crowe.
Ian Coull, director executiv al dezvoltatorului imobiliar britanic Segro, spune ca "2007 a fost un an al transformarilor pentru Segro, in care am devenit un fond REIT (Real Estate Investment Trust), ne-am dezvoltat in Europa si am avut vanzari de succes in Anglia".
Desi Segro este un fond de tip REIT din Marea Britanie cu importanta in toata Europa, numeroase companii publice care incheie tranzactii cross-border sunt pe continent, sunt de parere unii experti. Un mare numar de companii imobiliare olandeze, precum Corio, detin holdinguri in Europa din cauza dimensiunii reduse a pietei autohtone. Pe de alta parte, fondurile REIT din Anglia sunt multumite de piata interna pe care se situeaza.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO