Business Internaţional

Criza prin care trece SUA ii va face pe americani sa "stranga cureaua" la importuri

26.09.2007, 14:01 15

Dupa 16 ani in care Statele Unite au fost cele care au imprumutat bani de la altii si au cumparat bunuri de import, economia globala pare sa isi schimbe directia.
Exportatorii americani au descoperit piete externe dornice sa le comercializeze marfa, iar consumatorii de rand din SUA reduc tot mai mult cheltuielile. China, Orientul Mijlociu, Europa Centrala si Africa sunt cele care absorb in acest moment majoritatea importurilor mondiale, ceea ce duce la stabilizarea economiei globale.
In plus, dolarul american s-a depreciat masiv fata de euro, lira sterlina si alte cateva monede internationale. Luna aceasta moneda unica europeana a atins cel mai ridicat prag de la lansarea sa in 1999, valoarea de tranzactionare fiind de 1,40 dolari pentru un euro. De asemenea, dolarul a atins cel mai scazut nivel din ultimii 10 ani fata de un cos format din principalele 16 valute existente. Toate aceste modificari sunt datorate in mare parte deciziei bancii centrale americane (Fed) de a reduce dobanda de referinta la creditele bancare pentru prima oara in ultimii 4 ani.
Un alt factor care influenteaza declinul economiei americane este cresterea deficitului bugetar, care a inceput in 1991 si a atins anul acesta cote alarmante. Deficitul de cont curent in Statele Unite a atins la sfarsitul anului 2005 cifra record de 6,8% din produsul intern brut, iar in al doilea trimestru al lui 2007 5,5% din PIB.
"Ne asteptam la schimbari majore in balanta importuri-exporturi", spune Kenneth Rogoff, fost contabil-sef al Fondului Monetar International (FMI) si actual profesor de economie la Harvard. Asteptarile economistilor pentru deficitul de cont curent pe acest an erau de 0,5% din PIB, dar se pare ca acesta va atinge 1,5% pana la sfarsitul anului.
Schimbarea se va resimti mai ales in randul cetatenilor americani, care vor trebui sa reduca vizibil consumul produselor de lux si sa traiasca pe baza unui buget redus.
In cazul in care valuta dispare brusc de pe piata financiara locala, iar importurile continua sa depaseasca exporturile, americanii se vor confrunta cu scaderea valorii dolarului, cresterea dobanzilor si un declin general al economiei. Acest lucru ar putea afecta Europa si Asia in cazul in care cererea interna nu reuseste sa amortizeze lipsa cererii externe din partea Americii.
Daca schimbarea se produce gradual, SUA va continua sa prospere, dar intr-un ritm mai scazut. Totul depinde de deciziile urmatoare ale Fed si ale altor banci centrale, care vor trebui sa relaxeze creditele fara a mari inflatia.
Joseph P. Quinlan, strateg-sef la Bank of America, crede ca "nu numai ca va trebui sa exportam cat mai mult, dar trebuie sa strangem cureaua si aici, acasa".
In perioada 1999-2006 economia americana a crescut cu un ritm mediu de 2,9% pe an, in timp ce rata de crestere a PIB-ului in Germania si Japonia nu depasea 1,4% pe an. Cresterea economica accelerata inseamna mai multe importuri.
Cu cat americanii se simteau mai bogati, cu atat cheltuiau mai mult pe jucarii produse in China, motociclete din Germania sau pe masini japoneze. Boom-ul imobiliar le-a dat un sentiment puternic de bunastare, prin urmare, au continuat sa cheltuiasca mult pe marfa de import.
In acelasi timp, prosperitatea a atras o multitudine de investitori straini. In general, este mai usor sa castigi bani investind intr-o tara cu crestere economica rapida decat intr-una cu o crestere lenta. Tentatia este cu atat mai mare cu cat pietele financiare beneficiaza de lichiditati, cum era cazul pietelor americane.
Timp de multi ani, SUA a importat mult mai mult decat exporta, iar in al doilea trimestru al acestui an deficitul de cont curent a fost evaluat la 191 miliarde de dolari. Pentru a acoperi costurile importurilor, Statele Unite trebuie sa atraga investitii de 2,1 miliarde de dolari pe zi, obiectiv greu de obtinut in conditiile crizei curente. Ritmul de crestere economica al SUA este mult mai scazut decat cel al altor tari dezvoltate. FMI estimeaza cresterea economica a Statelor Unite in 2007 in jurul valorii de 2% ,in timp ce Germania si Japonia se asteapta sa atinga pragul de 2,6%. Economiile celor 13 tari ale Uniunii Europene care au ca moneda euro vor creste cu 2,5%, conform Bank of America.
Incetinirea dezvoltarii economice a Americii se reflecta deja in cererea pentru bunuri si produse de import. Conform unor rapoarte FMI, rata importurilor in Statele Unite a atins cel mai scazut prag de la recesiunea din 1991-1992, respectiv 14,3%. In anul 2000, SUA a absorbit 18,8% din importurile mondiale. Prin contrast, Brazilia, Africa de Sud, India si alte tari in curs de dezvoltare au avansat de la 28,4% din importuri in 1991, la 40,1% din importurile globale in prezent.
Declinul dolarului si puterea sporita a monedei europene trag un semnal de alarma companiilor care incearca sa patrunda pe piata americana, cum este de exemplu Volkswagen.
Compania germana cu sediul la Wolfsburg a inregistrat pierderi de 2,5 miliarde euro (3,5 miliarde dolari) in ultimii cinci ani numai din operatiunile din America de Nord. Oficialii VW au anuntat luna aceasta ca intentioneaza sa construiasca din nou masini in Statele Unite, dupa aproape 20 de ani de inactivitate pe pietele de peste ocean. Decizia este menita sa fie o masura impotriva efectelor deprecierii monedei americane.
Singura fabrica Volkswagen din nordul Americii se afla in Mexic, la Puebla.
CFO-ul Volkswagen Hans Dieter Potsch a declarat in cadrul unei conferinte ca " zona Americii de Nord ramane de departe cea mai mare provocare pentru noi. Este evident ca trebuie sa schimbam strategia pentru aceasta regiune".
Panica starnita de impactul scaderii preturilor la locuinte pe piata creditelor subprime a redus entuziasmul global, dar informatiile sunt prea proaspete deocamdata pentru a se formula o concluzie.
Cu toate acestea, rapoarte recente indica o valoare a depozitelor pe termen lung de 19 miliarde de dolari in iulie, in vreme ce in luna august s-au inregistrat depozite in valoare de 91 de miliarde de dolari. In schimb, investitorii au ales sa-si depuna banii in depozite pe termen scurt.
Situatia incerta a dolarului ofera noi posibilitati companiilor americane aflate in competitie cu firme din strainatate si poate contribui la reducerea deficitului comercial.
Timp de ani de zile Riverdale Mills Corporation, cu sediul in Massachusetts, a fost detinatorul a 90% din piata de desfacere a firelor folosite pentru plasele de pescuit homari in New England si Canada.
In 2000, cand un euro valora numai 85 de centi, o companie italiana a cumparat o mare parte din actiunile Riverdale Mills. Acum, cand euro inregistreaza valori record, Riverdale are o sansa sa-si revina.
Directorul executiv al companiei americane, James M.Knot Sr., spune ca, la un moment dat, competitia straina adusese compania la o cota de piata de 60% din piata de fire plastifiate, acum fiind in mijlocul unei reveniri de forma, respectiv la 70-75%.
Unul dintre cele mai mari obstacole in calea echilibrului pe piata globala este China. In ciuda petitiilor si recomandarilor avocatilor americani, China refuza sa-si lase moneda, yuan-ul, sa depaseasca valoarea dolarului. Yuan-ul s-a apreciat cu 10% fata de dolar, din 2005 pana in prezent.
Oamenii de afaceri americani condamna atitudinea Beijingului, considerand ca scaderea artificiala a monedei da un avantaj japonezilor fata de companiile americane.
Desi China si India au devenit piete mai interesante pentru companiile americane, " exista inca aproape un miliard de muncitori in Asia care castiga mai putin de 2 dolari pe zi. Ei isi permit o Cola in acest moment, dar pana cand nu-si vor permite o masina si un computer, echilibrul economiei globale mai are de asteptat", spune Joseph Quinlan, strateg-sef la Bank of America.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO