Business Internaţional

Cu puterea de cumpărare puternic erodată, europenii protestează şi cer majorări salariale. Cresc riscurile dezvoltării unei spirale salarii-preţuri?

Cu puterea de cumpărare puternic erodată, europenii...

Autor: Catalina Apostoiu

09.11.2022, 23:16 178

Întreaga Europă se confrun­tă deja cu proteste şi greve în condi­ţiile în care angajaţii, care suferă cel mai dramatic declin al veniturilor reale din ultimii ani, solicită majora­rea salariilor, potrivit Bloomberg Businessweek.

Angajaţi ai TotalEnergies din Fran­ţa, piloţi ai companiei aeriene scan­dinave SAS şi muncitori din pro­ducţie de la Stellantis din Italia au de­clanşat cu toţii greve în ultimele luni.

Cu productivitatea aproape stag­nantă şi un număr de ţări din zona euro intrând în recesiune, cererile de majorări salariale ar putea pune pre­siune suplimentară asupra situa­ţii­lor financiare ale companiilor. CEO-ul Nestlé Mark Schneider spune că pro­blema salariilor este una foarte im­por­tantă pentru lunile următoare.

Preţurile din zona euro au urcat cu 10,7% în medie în octombrie, un ma­xim istoric, în timp ce rata creş­terilor salariale a avansat cu doar 4,1% faţă de aceeaşi lună a anului trecut. Sindicatele încearcă să reducă diferenţa. Din perspectiva unei pieţe a muncii mai deficitare, Melanie Baker, economist la Royal London Asset Management, spune că nu ar fi surprinsă dacă inflaţia salarială va continua să crească.

În Germania, decizia recentă de ma­jorare a salariului minim cu 22% ar putea încuraja sindicatele să soli­cite noi creşteri salariale, amplificând inflaţia la nivelul întregii economii. „Acum că oa­menii au început să realizeze persisten­ţa inflaţiei, vor fi presiuni enorme în sen­sul majorării salariilor,“ spune Maria Demertzis, de la think tank-ul Bruegel.

Un nou instrument de monitori­zare a salariilor bazat pe date real time din postările online de joburi, rezul­tatul unei colaborări între banca cen­trală a Irlandei şi website-ul de cău­tare de joburi Indeed, arată că creşte­rea salariilor accelerează la ni­velul celor mai mari şase economii din zona euro, relatează Financial Times.

Cu angajaţii încercând să com­pen­seze scumpirea alimentelor şi energiei, Banca Centrală Europeană este atentă la semne de accelerare a salariilor care ar putea prelungi infla­ţia ridicată. Banca se teme că o spi­rală salarii-preţuri s-ar putea dezvol­ta dacă angajaţii şi companiile ajung să se aştepte la inflaţie de două cifre.

O astfel de spirală ar complica eforturile băncii de a readuce inflaţia sub control.

Paul Hollingsworth, economist la BNP Paribas, arată că deşi dovezile privind o spirală salarii-preţuri sunt încă reduse, „nu putem spune că riscul a trecut“.

O analiză recentă a Fondului Monetar Internaţional arată de asemenea că deocamdată riscurile dezvoltării unei spirale salarii-preţuri sunt deocamdată reduse.

Potrivit analizei, trei factori contribuie la diminuarea riscurilor: şocurile legate de inflaţie vin din afara pieţei muncii, salariile reale în scădere ajută la diminuarea presiunilor inflaţioniste, iar băncile centrale îşi înăspresc agresiv politica monetară.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO