Business Internaţional

Cupa mondială la rugby 2023, Franţa: sportul este la el acasă, dar cum va fi pentru economie?

Cupa mondială la rugby 2023, Franţa: sportul este la el...

Autor: Bogdan Cojocaru

11.09.2023, 00:06 151

Adesea când vine vorba de găz­dui­rea unei competiţii sportive de amploare, cel mai mare reproş este că foloasele economice nu se ridică la nivelul cheltuielilor. Şi totuşi lupta pen­tru a fi gazda cupelor sau campio­natelor sportive continentale sau mondiale este întotdeauna acerbă.

Astfel de evenimente înseamnă mult mai mult decât bani şi chiar decât sport. Este vorba de prestigiu, imagine şi, în cazul Fraţiei cu cam­pionatul mondial la rugby, tradiţie, istorie şi revanşă. Este o ocazie pen­tru echipa franceză de a câştiga pentru prima dată titlul de campi­oană a lumii. Dar în vremuri de criză, banii, care întotdeauna ţin de politic, nu pot fi ignoraţi.

Un studiu efectuat de Deloitte în 2017, cu ocazia candidaturii Franţei pentru găzduirea cupei mondiale la rugby, a estimat un impact economic pozitiv de 1,9-2,4 miliarde euro. În tim­pul celor două luni de sport şi spec­tacol (8 septembrie – 28 octom­brie) banii ar veni mai ales de la vizitatorii străini.

Însă o evaluare pre­cisă a foloa­selor pecuniare este greu de făcut, scrie La Tribune. Analiza Deloitte estima că tu­riş­tii străini care vin să vadă campio­na­tul – circa 450.000 - vor cheltui în Franţa până la 916 milioane euro. Apoi, organizarea în sine a eveni­mentului va genera investiţii şi chel­tuieli operaţionale care se vor duce în economia franceză.

Impactul organizaţional este evaluat la 190-208 milioane euro. Com­petiţia este probabil să creeze sau să susţină 17.000 de locuri de muncă. Sumele vor trebui confirmate sau recalculate însă după eveniment.  Cele mai recente proiecţii menţio­nează 600.000 de vizitatori străini, iar preţurile pentru cazare, deja mari din cauza inflaţiei, cresc.

Dependenţa de sport face ca scumpirile să nu fie o piedică, iar pri­mii care vor profita sunt cei din indus­tria hotelurilor. Campionatul este găz­duit de zece oraşe: Lille, Marsilia, Tou­­louse, Lyon, Bordeaux, Nisa, Saint-Etienne, Nantes, Paris şi Saint-Denis.

„În Lille, este spectaculos“, spune Eva Fouquet, vicepreşedinta Kayak France, cel mai mare motor de căutare pe internet pentru călă­torii din lume. „Preţul mediu pentru o cameră de două persoane este în creştere cu 77%, la 171 de euro pe noapte“, a explicat ea.

În oraş sunt aşteptaţi mulţi bri­tanici, deşi, conform statisticilor, a­ceş­tia au devenit din cauza inflaţiei cea mai săracă dintre naţiunile bo­gate. În Marsilia, care găzduieşte şase meciuri, costul mediu al unei camere este de 181 de euro, cu 60% mai mult decât anul trecut.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO