Business Internaţional

De câte tiruri este nevoie pentru a transporta datoriile Greciei?

De câte tiruri este nevoie pentru a transporta datoriile Greciei?

Autor: Alexandru Matei

01.02.2012, 14:48 2030

Grecia are datorii publice estimate la 360 de miliarde de euro, datorii de la care a pornit cea mai gravă criză economică cu care s-a confruntat Uniunea Europeană până acum. Într-o reprezentare grafică, site-ul demonocracy.info a pus această sumă în formă fizică, în bancnote de câte 100 de euro, în mai multe tiruri.

Grecia, care este cea mai îndatorată ţară din Europa atunci când valoarea datoriei este comparată cu Produsul Intern Brut, are cele mai mari datorii către Banca Centrală Europeană, care deţine obligaţiuni elene în valoare de 55 de miliarde de euro. Creditori importanţi mai sunt însă şi guvernele ţărilor din zona euro. Băncile greceşti şi cipriote au cea mai mare expunere dintre instituţiile private, în valoare de aproape 74 de miliarde de euro.

Pe platforma unui tir încap 2 miliarde de euro.

De exemplu, Grecia are datorii faţă de Marfin Bank în valoare de 2,3 mld. euro. Aşa ar arăta această sumă încărcată în camioane.

Datoriile faţă de UE arată mult mai spectaculos.

Astfel, datoria Greciei ar încăpea pe 180 de tiruri. Dacă însă fiecare bancă sau instituţie vrea ca banii săi să fie transportaţi individual, şi nu la comun, atunci va fi nevoie de 189 de tiruri. Grecia mai trebuie acum însă să şi facă rost de aceşti bani.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO