Business Internaţional

De ce inca mai rezista economiile est-europene in fata socurilor crizei mondiale

12.10.2008, 16:05 10

In ciuda unei scaderi importante a cheltuielilor consumatorilor si a declinului ritmului de crestere economica in state precum Cehia, Polonia, Slovacia si Estonia, analistii spun ca aceasta situatie nu este cauzata de criza financiara care se extinde rapid pe continent, scrie New York Times..

"Este remarcabil impactul redus pe care l-a avut actuala criza asupra acestei regiuni", a declarat Eric Berglof, economistul-sef al Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD). Institutia a fost creata in 1991 dupa colapsul regimurilor comuniste pentru a ajuta statele de dincolo de fosta Cortina de Fier sa faca fata tranzitiei spre o economie de piata. "Intrebarea care se pune in acest caz este: de ce statele respective nu au fost atinse de criza?", spune Berglof.
Unul dintre principalele motive este ca in timp ce majoritatea statelor din regiune si-au deschis portile bancilor straine in momentul in care se pregateau sa adere la Uniune, acestea si-au intarit, de asemenea, si procesele de reglementare a sistemului financiar.
"Prezenta bancilor straine pe aceste piete a reusit sa amortizeze impactul crizei de lichiditate", explica Berglof. "Ce au facut multe banci vestice?
Si-au orientat operatiunile de creditare spre pietele din est", spune el, adaugand ca "in general, bancile aveau o expunere mica pe piata americana a creditelor subprime", care a provocat pagube uriase institutiilor similare de peste Ocean.
Cota pe care aceste banci o detin pe piata de creditare din Europa de Est este relativ ridicata. "Intre 60 si 80% din activele bancare din regiune sunt detinute de companii straine", a precizat Berglof. Bancile locale au fost conduse initial ca filiale independente. Acum insa operatiunile lor au devenit mult mai integrate in cele ale companiilor-mama.
"In acest caz, daca o banca straina prezenta in aceste tari va intampina dificultati serioase, riscul pentru aceasta regiune va fi de asemenea unul imens", atrage atentia Berglof.
Unele banci straine care s-au extins in Europa de Est prin intermediul preluarii unor institutii financiare din regiune, precum UniCredit, intampina deja dificultati in ceea ce priveste nivelul de lichiditate pe pietele lor de origine.
Deocamdata insa, problemele UniCredit nu au fost resimtite in Polonia, spune Maciej Krzak, specialist in macroeconomie in cadrul Centrului pentru Cercetare Economica si Sociala de la Varsovia. "Bancile poloneze au inregistrat profituri uriase pentru ca s-au concentrat pe segmentul de creditare si au inasprit standardele", spune Krzak. Mai mult, "bancile nu au fost prinse in mizeria lasata in urma de prabusirea segmentului subprime", a adaugat el.
Pietele bursiere, mici si care nu au ajuns inca la maturitate, din regiune reprezinta de asemenea un avantaj.
"Expunerea pietelor bursiere locale la economia mondiala este relativ mica", spune Vasili Astrov, specialist in cadrul Institutului International pentru Studii Economice de la Viena.
In acelasi timp, scaderea ritmurilor de crestere economica si declinul din segmentul cheltuielilor consumatorilor sunt generate de factori domestici, precum dobanzile mari, inflatia sau eforturile de reducere a deficitelor bugetare, spune Astrov.
In Polonia, inflatia si rata ridicata a dobanzii de referinta au condus la o intarire a monedei nationale, zlotul, in fata euro si a dolarului american.
Drept rezultat, exporturile - motorul principal al economiei poloneze - au intrat in declin. Potrivit ultimelor estimari, cresterea economica a tarii ar putea incetini anul acesta pana la 6%, fata de 7% cat s-a inregistrat in 2007.
Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare estimeaza ca ritmul de crestere al economiilor din regiunea estica a continentului va fi, in medie, de 4,7% anul acesta, prin comparatie cu un ritm de 5,9% in 2007.
Institutia spune ca aceasta incetinire a cresterii economice reflecta masurile anti-inflationiste adoptate de statele din regiune, precum si estimarile privind o reducere a exporturilor.
In Slovacia, de exemplu, banca centrala a reevaluat moneda nationala in mai anul acesta in incercarea de a atinge obiectivele anterioare adoptarii monedei unice, miscare asteptata pentru anul viitor. Reevaluarea a impulsionat cresterea inflatiei si a incetinit exporturile tarii.
 
Explicatiile unui economist
 
  1. Prezenta bancilor straine pe aceste piete a reusit sa amortizeze impactul crizei de lichiditate.
  2. Bancile nu au fost prinse in mizeria lasata in urma de prabusirea segmentului subprime.
  3. Expunerea pietelor bursiere locale la economia mondiala este relativ mica.
  4. Scaderea ritmurilor de crestere economica este generat de factori domestici, precum dobanzile mari, inflatia sau eforturile de reducere a deficitelor bugetare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO