Business Internaţional

De ce se adapteaza greu muncitorii est-europeni la conditiile de pe piata fortei de munca din Cehia

26.11.2007, 21:36 998

"Noi spunem ca suntem in Bagdad", a declarat un tanar muncitor slovac, cu referire la conflictul intercultural care a izbucnit intre muncitorii de diverse nationalitati de la fabrica de componente de calculatoare din localitatea Pardubice, din regiunea Boemia Centrala, apartinand companiei taiwaneze Foxconn, scrie Czech Business Weekly (CBW).
Fabrica din Pardubice a atras atentia luna trecuta, cand au inceput sa apara informatii ca mai multi muncitori cehi s-au plans managementului companiei de igiena precara a colegilor lor sositi din sudul si estul Europei. Chiar daca slovacii nu reprezinta in mod normal o tinta pentru muncitorii cehi, majoritatea plangerilor vizandu-i pe romani si pe bulgari, tanarul muncitor, care asambleaza placi de baza pentru computere, a precizat ca asista frecvent la conflicte, fizice sau de alta natura, care izbucnesc intre diverse grupuri de angajati.
Slovacul a povestit motivele din cauza carora izbucnesc conflictele. El a precizat ca politia investigheaza posibila crima a unui muncitor roman. "Recent, patru polonezi s-au batut cu zece romani, iar inainte de acest incident, un tip din Romania a fost gasit pe podea, cu gatul taiat", a spus slovacul. El a mentionat ca vizitele politiei au devenit o obisnuinta si ca a avut mari probleme de acomodare la inceput. "Am ales sa venim in Cehia deoarece ni s-au oferit salarii considerabil mai mari decat in Slovacia", a spus tanarul muncitor, care a amintit de faptul ca 30 de persoane sunt nevoite sa imparta un dus, o toaleta si o bucatarie.
Foxconn este una dintre cele mai mari companii producatoare din Cehia. Operatiunile din Pardubice se afla in proprietatea companiei taiwaneze Hon Hai Precision Industry, care a achizitionat fosta fabrica a firmei de stat Tesla Pardubice. Incepand cu sfarsitul anului 2006, Foxconn si-a suplimentat numarul angatilor existenti cu 1.000 de persoane, aduse in principal din Ucraina, Slovacia, Vietnam, Kazahstan, Rusia, Belarus, Bulgaria si Romania de numeroase agentii de recrutare de personal, cum ar fi Xawax si SK Expres.
Liderul sindical al Foxconn, Jaroslav Mariel, a afirmat ca din totalul celor circa 6.000 de angajati, peste 2.500 sunt straini. Petitia semnata de mai multi muncitori cehi, dar nesustinuta oficial de catre sindicat semnaleaza "conditiile imposibile de munca" aparute din cauza practicilor mai putin igienice ale muncitorilor straini. "Pe langa nemultumirile cauzate de diversele standarde de igiena a muncitorilor de alte nationalitati, exista altele reale cu care se confrunta muncitorii cehi", a adaugat Mariel. El a mai spus ca din cauza numarului tot mai mare de muncitori din ultimele trei luni, au inceput sa apara probleme legate de numarul insuficient de vestiare, toalete si usi de acces.
Managerul de productie al Foxconn, Martin Nimec, insista insa asupra faptului ca problemele sunt in curs de rezolvare. "Am instalat toalete suplimentare si alte facilitati, iar muncitorii straini au fost instruiti in legatura cu obiceiurile de igiena si culturale locale", a spus Nimec. El a precizat ca muncitorii care nu se pot adapta acestor reguli vor fi informati de catre reprezentantii companiei sa se intoarca in tarile de origine. Aducerea de muncitori din Bulgaria sau Romania, care sunt cel mai putin compatibili cu asteptarile angajatilor cehi, a fost inlocuita de Foxconn cu cooptarea de muncitori vietnamezi, considerati "mult mai adaptabili".
Daca presupunerile CBW sunt corecte, nemulturile muncitorilor cehi vizavi de colegii lor recrutati prin intermediul agentiilor specializate nu sunt, in realitate, cauzate de mainile murdare sau de modul in care strainii folosesc toaleta. Factorul principal care genereaza "ura" cehilor fata de muncitorii straini ar putea fi cel al diferentelor salariale. De exemplu, un muncitor care a fost adus la Foxconn in urma cu doi ani a declarat ca salariul sau a crescut de la 55 coroane cehesti (2,07 euro)/ora, la 75 coroane cehesti (2,81 euro)/ora. Muncitorul a spus ca alti colegi care lucreaza in aceeasi sectie sunt remunerati cu 72 coroane cehesti (2,7 euro)/ora. Angajatul a vorbit si de alte diferente existente intre salariati. De exemplu, muncitorii cooptati prin intermediul unei agentii nu au dreptul sa manance mai ieftin la bufetul fabricii, cu toate ca primesc o suma pentru acomodare, care poate ajunge la 3.000 de coroane cehesti (112 euro) lunar, iar sistemul de bonusuri motivante nu este intotdeauna corect. "In cazul muncitorilor recrutati prin intermediul agentiilor, firmele respective decid asupra potentialelor premii sau a bonusurilor speciale. Totusi, promisiunile agentiilor ajung uneori sa nu fie onorate exact asa cum se stabileste in prima faza. Recent, agentia ne-a vorbit despre o recompensare a orelor suplimentare cu un MP3 player. In final, MP3 player-ul s-a dovedit a fi un radio in valoare de 30 de coroane cehesti (1,12 euro).
CBW a incercat sa contacteze mai multe agentii de recrutare de personal pentru a discuta pe seama problemelor care au izbucnit la fabrica, dar nicio companie nu a dorit sa comunice. "Nu vorbim cu presa", a fost raspunsul unui reprezentant al Xawax, care a inchis repede telefonul.
Potrivit prevederilor din Codul ceh al Muncii, toti angajatii ar trebui sa primeasca acelasi salariu pentru aceeasi munca, dar remuneratiile pot fi modificate in functie de gradul de responsabilitate si de experienta fiecaruia, a spus Jaroslav Neeas, inspector-sef al Biroului Regional pentru Inspectia Muncii in regiunile Hradec Kralove si Pardubice. Neeas a mentionat ca Foxconn este in regula din punct de vedere al indatoririlor prevazute in Codul Muncii, pe care compania trebuie sa le respecte. "Au existat mai multe raportari de accidente de munca si de aceea am decis sa intreprindem o verificare oficiala. Oricum, comitetul care a fost in inspectie nu a gasit nicio neregularitate in ceea ce priveste situatia angajatilor", a spus Neeas.
Anumite agentii de recrutare care aduc muncitori straini la companiile din Cehia exploateaza uneori scaparile legislative si isi asigura muncitorii in tarile de origine, pentru a economisi bani, a dezvaluit Jioi Halbrstat, director de marketing la subsidiara ceha a agentiei Manpower. "Acest practici nu corespund codului nostru etic si, in final, ne gasim in situatia de a nu putea sa concuram cu astfel de agentii", a spus Halbrstat.
Ivana Fajkova, purtatorul de cuvant al spitalului regional din Pardubice, a precizat ca adesea s-a dovedit ca muncitorii straini nu aveau asigurarea de viata corespunzatoare. "Suntem nevoiti sa furnizam tratament in cazuri de urgenta si, de obicei, este dificil de a incasa plata dupa oferirea tratamentului", a afirmat Fajkova, care a mentionat ca exemplu urgentele dentare. "Acesti oameni vin din tari unde lipseste orice fel de grija pentru sanatatea personala, asa ca unii vin aici la medic pentru prima oara an viata", a precizat Fajkova.
Motivul pentru care Foxconn foloseste muncitori din alte tari este unul simplu. In principal, Foxconn se orienteaza catre muncitorii straini necalificati, pentru ca numarul cehilor nu este destul de mare pentru a umple anumite pozitii din fabrica. "Cererea de forta de munca nu corespunde cu potentialul de furnizare al regiunii, prin urmare numarul muncitorilor straini a crescut la Foxconn", a spus Petr Kimpl, seful Biroului de Munca din Pardubice. El a mai spus ca numarul bulgarilor din regiune s-a triplat dupa intrarea Bulgariei in UE.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO