Business Internaţional

Defaulturile de pe piaţa obligaţiunilor din China se îndreaptă spre cel mai ridicat nivel din istorie

Defaulturile de pe piaţa obligaţiunilor din China se...

Autor: Bogdan Cojocaru

09.05.2019, 00:00 125

Defaulturile de pe piaţa obligaţiunilor de 13.000 de miliarde de dolari din China se pare că vor înregistra în acest an cel mai ridicat nivel din istoria ţării, ceea ce subliniază intensificarea campaniei guvernului de limitare a datoriilor în capitalul  companiilor.

În primele patru luni ale anului, companiile au intrat în incapacitate de plată a unor obligaţiuni chineze  de 39,2 miliarde de yuani (5,8 miliarde de dolari), aproximativ de 3,4 ori mai mult faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit datelor compilate de Bloomberg. Ritmul este, de asemenea, mai mult decât triplu faţă de cel din 2016, când, spre deosebire de 2018, defaulturile au fost mai concentrate în prima jumătate a anului.

Tendinţa este clară: dacă nu se va schimba ceva, 2019 va fi un an record. China continuă să preseze băncile să extindă creditarea către sectorul privat, în special către întreprinderile mici şi mijlocii. Cea mai recentă manevră a fost luni, când banca centrală a relaxat anumite reguli privind rezervele creditorilor. Echipa preşedintelui Xi Jinping s-a concentrat, de asemenea, pe micşorarea sistemului bancar gri, în care deciziile de creditare sunt luate cu o supraveghere mai redusă din partea autorităţilor şi unde a fost mai uşor să se creeze o îndatorare nesustenabilă. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO