Business Internaţional

Depozitele mari ale clienţilor devin o povară pentru băncile de top din SUA

AFP/Mediafax Foto

AFP/Mediafax Foto

Autor: Sebastian Tănase

10.12.2014, 00:03 883

Băncile din SUA îşi îndeamnă unii dintre cei mai mari clienţi să îşi mute banii la altă bancă sau să fie pregătiţi să suporte comisioane, din cauza unor noi reglementări care ar face depozitele bancare prea scumpe pentru bănci, scrie The Wall Street Journal.

Recent, mai multe bănci mari, printre care JPMorgan, CitiGroup, Deutsche Bank şi HSBC, au discutat în privat cu mai mulţi clienţi pentru a-i informa că noile norme fac anumite depozite neprofitabile, potrivit unor surse apropiate situaţiei.

În unele cazuri, băncile au comunicat clienţilor, care sunt de la companii multinaţionale la fonduri de investiţii, asigurători şi chiar bănci mai mici, că vor fi introduse comisioane pentru depozite care erau gratuite până acum. De asemenea, reprezentanţi ai băncilor colaborează cu firmele respective pentru a găsi alternative pentru o parte din aceste depozite, au spus sursele.  

Schimbarea răstoarnă unul dintre principiile de bază ale bankingului, potrivit căruia depozitele sunt una din cele mai atractive forme de finanţare din industrie, au declarat mai multi oficiali şi executivi pentru Wall Street Journal.

Depozitele au reprezentat dintotdeauna un motor important de creştere pentru sistemul bancar. În general, banca plăteşte o dobândă pentru depozite şi împrumută cu dobândă mai mare, uneori încasând  şi comisioane. Noile norme fac parte din efortul amplu al autorităţilor americane de a întări sistemul financiar pentru a face faţă unor şocuri precum cel din 2008 şi impun băncilor să deţină suficiente active de calitate care să poată fi transformate rapid în lichidităţi pentru a acoperi exodul depozitelor pe o perioadă de 30 de zile.

Măsurile ar putea afecta corporaţi­ile, care va trebui să achite comisioane sau să găsească altă bancă pentru depozitele lor. „Depozitele noastre nu mai sunt la fel de profitabile pentru bancă şi asta va avea impact asupra afacerii noastre“, a spus Sal Sammartino, vicepreşedintele Stewart Title, o firmă de consultanţă în investiţii.

„Această propunere, menită să promoveze stabilitatea sistemului financiar, are de fapt efect contrar“, a declarat Thomas Quadman, vicepre­şe­dintele Camerei de Comerţ americane. Acesta a subliniat că deşi măsurile par bune la prima vedere, în recesiune e posibil să împingă băncile să acumuleze active de calitate în exces, ceea ce ar putea paraliza piaţa obliga­ţiunilor de stat şi a bonurilor de trezorerie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO