Business Internaţional

Directorii de la AIG au cheltuit jumatate de milion de dolari ca sa se relaxeze si sa scape de stresul provocat de preluarea firmei de catre stat

12.10.2008, 16:26 24

La numai o saptamana dupa ce gigantul din asigurari American International Group (AIG) a primit 85 de miliarde de dolari din partea guvernului federal pentru a scapa de faliment, executivii diviziei de asigurari de viata au petrecut o saptamana de vacanta la hotelul exclusivist St. Regis Resort din Monarch Beach, California. Nota de plata a acestei vacante s-a ridicat la 442.000 de dolari, scrie International Herald Tribune.

Mai mult, Joseph Cassano, fostul executiv al AIG, care a condus filiala din Londra - in spatele careia sunt puse actualele probleme ale companiei - continua sa primeasca un milion de dolari pe luna din partea asiguratorului, peste cele 380 de milioane de dolari pe care le-a primit deja in ultimii opt ani.
Iar in conditiile in care AIG a inregistrat pierderi de 5 miliarde de dolari in trimestrul trei, directorul executiv al companiei la acel moment, Robert Willumstad, argumenta in fata unui comitet de stabilire a compensatiilor ca executivii asiguratorului ar trebui sa primeasca bonusuri pentru performante. El a primit 5 milioane de dolari, dar a parasit compania imediat dupa preluarea acesteia de catre guvernul federal.
"Lacomia, abuzul de incredere vizavi de economiile facute de americanii de rand sunt atat de dezgustatoare incat este foarte greu sa le descrii in cuvinte", declara rebublicanul Mark Souder, membru al Camerei Reprezentantilor.
Aceste dezvaluiri au fost facute de legislatorii americani la numai o zi dupa ce Congresul a efectuat o serie de audieri pentru a gasi cauzele ce au dus la actuala criza financiara.
Intr-un limbaj care s-a vrut un ecou al concluziilor aparute dupa audierea privind prabusirea bancii Lehman Brothers, legislatorii au portretizat AIG ca fiind o companie condusa de executivi iresponsabili si care continua sa se recompenseze chiar si in conditiile in care averea asiguratorului scade simtitor.
In timp ce Lehman era o banca de investitii, iar AIG o companie de asigurari, abuzurile facute de executivii celor doua sunt in mare parte aceleasi, spun reprezentantii Congresului american.
"In ambele cazuri, executivii companiilor s-au imbogatit punand pe umerii firmelor pe care le conduceau riscuri imense", a declarat congresmanul Henry Waxman. "In ambele cazuri, companiile au intrat in dificultate in momentul in care potentialele riscuri au devenit reale. Iar in timp ce executivii companiilor isi umplu buzunarele cu milioane de dolari, contribuabilii americani sunt nevoiti sa suporte costurile deciziiilor lor", a adaugat el.
Mai mult, a tinut sa precizeze acesta, "acestia refuza sa accepte ca poarta vreo vina pentru situatia in care au ajuns companiile lor". In cadrul audierii din Congres, Willumstad a atribuit, in mare parte, problemele AIG reglementarilor privind evaluarea activelor, reglementari care au fortat compania sa-si reduca portofoliul cu zeci de miliarde de dolari.
"Privind inapoi la perioda in care am condus compania, nu cred ca AIG ar fi putut face ceva mult diferit de ceea ce a fost", a declarat Willumstad. "Criza care a fortat compania sa caute sprijinul autoritatilor nu este limitata la AIG, este o criza de incredere care a cuprins intreaga piata si care a afectat industria financiara si economia globala in ansamblu", a adaugat el, tinand sa precizeze ca "asiguratorul a fost prins intr-un cerc vicios".
Dar Waxman si ceilalti reprezentanti ai legislativului american sunt rezervatii in ceea ce priveste declaratiile fostului sef al AIG. La fel este si un specialist care a depus marturie in cadrul audierii privind cauzele care au condus asiguratorul aproape de colaps.
"AIG pune vina pe regulile de evaluare a activelor, care fortau compania sa le arate investitorilor pierderile pe care le inregistra", spune Lybb Turner, contabilul-sef al Comisiei americane pentru Burse si Valori Mobiliare (SEC). "Este ca si cum ai da vina pe termometru pentru faptul ca ai temperatura", a adaugat el.
Legislatorii au avut insa acces si la alte marturii in cadrul audierii respective. Un contabil, Joseph St. Denis, care fusese angajat pentru a descoperi eventualele erori contabile nu a avut acces la documentele diviziei care a inregistrat cele mai importante pierderi in cadrul companiei. In semn de protest, St. Denis si-a prezentat demisia.
In decembrie 2007, directorul executiv Martin Sullivan anunta investitorii ca operatiunile asiguratorului sunt sigure. Dar Waxman spune ca declaratiile lui Sullivan veneau la mai putin de o saptamana dupa ce firma de consultanta PricewaterhouseCooper atragea atentia asupra riscurilor la care era expusa compania.
Luna trecuta, guvernul american salva compania de asigurari, printr-un imprumut in valoare de 85 de miliarde de dolari, dupa ce un plan care prevedea obtinerea de finantare privata esuase.
Actiunea a atras critici din partea legislatorilor, care au spus ca prin aceasta se pun o serie de riscuri pe umerii contribuabililor, care se vad nevoiti sa salveze o companie care ar fi trebuit reglementata inainte sa fie prea tarziu.
In timp ce fostul director executiv Maurice Greenberg, a carui avere personala a coborat cu 5 mld. dolari in urma preluarii AIG de catre autoritati, nu a fost audiat, acesta a furnizat un comunicat scris. In cadrul acestuia, Greenberg pune toata situatia actuala pe umerii predecesorilor sai. "In momentul in care am parasit AIG, compania opera in peste 130 de tari si avea 92.000 de angajati", se arata in comunicatul lui Greenberg. "Astazi, compania la a carei constructie am contribuit este teoretic distrusa".
 
Fed mai da inca 38 mld. dolari AIG
 
Oficialii bancii centrale americane (Fed) au acordat American International Group inca 37,8 mld. dolari (27,7 mld. euro), pentru a ajuta compania sa-si revina din criza de lichiditate pe care o traverseaza, scrie International Herald Tribune. Finantarea din partea statului vine dupa ce banca centrala a acordat asiguratorului, cu aproape doua saptamani in urma, un credit de urgenta in valoare de 85 mld. dolari, pe fondul unei inrautatiri a conditiilor de pe piata financiara. In acel moment, salvarea AIG a reprezentat cea mai radicala interventie a statului american in cadrul operatiunilor unei companii private. In cadrul actualului plan de salvare, banii vor fi primiti de divizia de asigurari de viata a AIG, prin intermediul filialei newyorkeze a Fed. In schimbul creditului, autoritatile americane vor primi active cu venit fix. Cele 37,8 mld. dolari vor fi folosite pentru finantarea operatiunilor deja existente, legate de tranzactiile cu instrumente financiare. In cadrul acestor operatiuni, AIG imprumuta investitorilor instrumente financiare primind in schimb atat valoarea in bani a acestora, cat si un comision in plus.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO