Business Internaţional

Doua banci centrale si strategiile lor: Fed incearca sa evite recesiunea in SUA, BCE se lupta cu inflatia in Europa

18.02.2008, 22:20 22

Banca centrala a Statelor Unite (Fed), condusa de Ben Bernanke, a adoptat o strategie radicala pentru a restabili echilibrul in economia americana prin reducerea dobanzii de referinta, scrie cotidianul de business The Wall Street Journal.
Seful Bancii Centrale Europene (BCE), Jean-Claude Trichet, are alte obiective pe ordinea de zi, cel mai important fiind combaterea inflatiei. Economistii BCE nu au adus pana in prezent modificari dobanzii de referinta.
Diferenta aparuta intre dobanzile de referinta din Statele Unite si Europa a dus la aprecierea monedei europene in fata celei americane, aceasta atingand cifre record in raport cu dolarul. Dobanzile mici la depozite ii determina pe investitori sa faca tot mai putine depuneri in dolari. Marea intrebare care pluteste in Europa este daca "boala" economiei americane se va raspandi si in zona euro, ceea ce l-ar forta pe Trichet sa adopte o schimbare de strategie.
Faptul ca euro nu a reusit sa atinga din nou recordul stabilit anul trecut fata de dolar sugereaza ca investitorii se tem deja de efectele crizei americane asupra Europei. Chiar in cazul in care euro atinge un nou prag record, de exemplu 1,50 dolari/ euro, investitorii nu vad prea multe beneficii din acest eveniment.
"Pe pietele financiare a intervenit o schimbare foarte subtila, dar fundamentala", de la inceputul acestui an, a declarat David Woo, seful departamentului de strategii monetare internationale la Barclays Capital din Londra. Ideea ca zona euro va fi afectata de o eventuala recesiune in Statele Unite "a castigat teren".
Woo subliniaza ca un indice important este evolutia dobanzilor pentru depozitele pe trei luni. De la inceputul lunii ianuarie, aceste dobanzi au scazut mult sub estimari atat in Statele Unite, cat si in Europa. In esenta, piata anticipeaza ca presedintele BCE va fi silit sa urmeze exemplul lui Ben Bernanke si sa reduca dobanzile.
Banca Centrala Europeana a fost pusa fata in fata cu aceasta problema cand au fost facute publice datele referitoare la inflatie (3,2% in ianuarie) si la incetinirea cresterii economice. Inflatia din tarile care au adoptat euro ca moneda nationala a crescut la 3,2% luna trecuta, aceasta fiind cea mai rapida crestere a inflatiei din 1997 incoace.
Increderea consumatorilor, in schimb, s-a micsorat luna trecuta, atingand cel mai jos nivel din 2006 pana in prezent. Vanzarile din retail au scazut cu 0,1% in decembrie si cu 2,2% pe intreg anul 2007 in Germania.
Spre deosebire de Fed, care este raspunzatoare atat pentru sustinerea cresterii economiei, dar si pentru controlarea inflatiei, BCE are un singur obiectiv: mentinerea preturilor din zona euro la aceleasi cote.
Dupa anuntul reducerii de urgenta a dobanzii de referinta de catre Fed la mijlocul lunii trecute, Trichet a declarat in fata Parlamentului European ca obiectivul principal al BCE va fi in continuare inflatia. "Mai ales in astfel de momente, cand corectarea pietei este necesara si cand asistam la astfel de turbulente, tine de responsabilitatea Bancii Centrale Europene sa stabilizeze inflatia", a declarat Trichet la acel moment.
Calcularea inflatiei pentru zona euro difera de cea din Statele Unite, deoarece economia europeana este mult mai putin flexibila. Ceea ce inseamna ca in ciuda unei incetiniri a cresterii economice, salariile si preturile din tarile zonei euro nu se pot ajusta la fel de repede. Trichet a criticat luna trecuta in cadrul unei conferinte de presa faptul ca multe salarii din sectorul public sunt legate de evolutia inflatiei.
Economistii de la BCE au atentionat ca recentele evenimente de pe pietele financiare si riscul crescut de recesiune din Statele Unite au marit la randul lor riscurile incetinirii cresterii economice din zona euro. Desii unii economisti sunt de parere ca ritmul de crestere economica al tarilor din zona euro ar putea ajunge sub pragul de 2%, in acelasi timp considera economia zonei drept una solida, cu somaj scazut si profituri mari pentru corporatii.
Majoritatea economistilor din sectorul privat ofera previziuni mult mai sumbre. Christoph Weil, economist la Commerzbank din Frankfurt, este de parere ca zona euro va fi afectata serios de turbulentele de pe pietele financiare internationale si ca "este foarte probabil" ca BCE sa reduca dobanzile in cel de-al doilea trimestru al lui 2008. Dupa aceea, Weil spune ca Banca Centrala Europeana isi va muta interesul asupra cresterii economice in martie, cand sunt facute publice urmatoarele previziuni.
Aceste ingrijorari si temeri au limitat pierderile dolarului in fata euro, in ciuda eforturilor depuse de Fed, care ar fi putut, in alte conditii, sa devalorizeze puternic moneda americana. Euro este situat "esentialmente in acelasi loc unde era in decembrie", declara Simon Derrick, seful departamentului de strategii monetare internationale la Banca newyorkeza Mellon. "Acest lucru mi se pare remarcabil", a mai adaugat el.
Derrick este de parere ca investitorii sunt mult mai atenti la evolutia cresterii economice decat la inflatie. "Pe buna dreptate investitorii pot crede ca BCE nu este destul de prompta in actiunile sale si ca euro este supraevaluat", a mai declarat Derrick.
Derrick a mai adaugat ca exista o mare diferenta intre obligatiunile emise de guvernele unor tari ca Italia sau Germania. Evolutia lor este un bun barometru pentru starea economiei din zona euro, deoarece reflecta puterea guvernelor de a face fata valutelor puternice.
David Woo de la Barclays a adaugat ca moneda europeana este atacata de doua forte. Pe de-o parte, cresterea economica din tarile zonei euro ar putea incetini odata cu cea americana, ceea ce limiteaza puterea monedei. Dar in cazul in care Statele Unite intampina o inflatie persistenta impreuna cu dobanzile mici, investitorii nu vor fi tentati sa lucreze cu dolari.
"Pe termen scurt, dupa parerea mea, niciuna dintre aceste forte nu va avea sorti de izbanda", a declarat Woo.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO