Business Internaţional

Dupa sprintul din Europa Centrala si de Est, bancile austriece au fost prinse in offsaid de criza financiara

10.11.2008, 16:22 22

Desi multi rezidenti din state precum Cehia si Ungaria refuza sa fie identificati drept "emergenti", alaturi de omologii lor din state mai putin cunoscute precum Ucraina sau Kazahstan, toti tind sa fie pusi "in aceeasi oala" de investitorii ce au crezut povestile bancilor austriece cu privire la expansiune, scrie Financial Times.

Acum, insa, imaginea acestei parti a Europei este perceputa diferit, cu un grad din ce in ce mai ridicat de risc de cei ce inainte veneau in numar mare sa investeasca aici.
"Acum agentiile de rating tind sa considere toata Europa Centrala si de Est drept o gaura neagra", este de parere un oficial al Erste Bank, cea de-a treia banca autriaca listata la Bursa ca valoare de piata.
Raiffeisen International, Erste Bank si Bank Austria - ultima acum detinuta de banca italiana UniCredit - toate s-au dezvoltat rapid in regiune printr-o crestere sanatoasa si prin achizitii indraznete. Erste s-a concentrat initial pe sectorul bancar de retail si a pus bazele unei retele ce cuprindea si Banca Comerciala Romana, cea mai mare banca din Romania.
Bank Austria a devenit cea mai mare institutie bancara din Bulgaria, Croatia si Bosnia-Herzegovina, in timp ce Raiffeisen International este prezenta in 17 state din regiune. Investitorii s-au speriat insa si au fugit. Afectati initial de reticenta generala ce privea actiunile companiilor din sistemul bancar ca o pierdere sigura, acestia au avut de suferit inca o data pe fondul ingrijorarilor ce aveau in centrul lor pietele emergente.
A urmari evolutia actiunilor Raiffeisen International este cea mai buna metoda de a afla povestea. Singura banca listata la bursa cu un obiect de activitate specific ce acopera Europa Centrala si de Est, si-a inceput activitatea pe piata bursiera in aprilie 2005, cu un pret al actiunilor de 32,5 euro.
In ianuarie anul trecut acestea ajunsesera sa valoreze 103,5 euro, pe fondul entuziasmului aratat de investitorii care observau milioanele de clienti ce se adaugau portofoliului firmei si oportunitatile de extindere a afacerilor pe pietele cu un sector bancar inca subdezvoltat.
Luna trecuta insa, in conditiile in care monedele se depreciau puternic pe fondul ingrijorarilor privind stabilitatea economica in regiune si incetinirea cresterii, actiunile Raiffeisen International pareau ca vor ajunge sa valoreze mai putin decat in momentul in care compania a fost listata. La inceputul lunii noiembrie acestea valorau 26,4 euro.
"Am fost afectati din aceleasi motive pentru care eram atat de populari inainte", a marturisit un oficial al Raiffeisen.
Printre aceste motive unul dintre cele mai importante este ca banca austriaca este expusa in unele state considerate cele mai vulnerabile in fata crizei. Atat Erste, cat si Raiffeisen detin operatiuni importrante in Ungaria, tara ce a apelat la ajutorul Fondului Monetar International si al altor institutii internationale pentru un pachet financiar care sa ajute statul sa faca fata atacurilor crizei care l-au lovit puternic. In timpul unui discutii cu analistii, Andreas Treichl, directorul executiv al Erste, a subliniat ca filiala sa locala este stabila, insa a recunoscut ca nu se vor mai acorda credite in aceeasi masura ca pana acum, mizandu-se mai degraba pe calitate si nu pe cantitate ca pana acum.
Ucraina reprezinta o alta piata extinsa unde bancile austriece sunt prezente. Raiffeisen International este a doua banca din tara ca marime, cu mai mult de 1.000 de filiale si cu o cota de piata mai mare de 7% din punctul de vedere al valorii activelor.
Ca o reactie la evenimentele recente, Erste, o mai noua intrata pe piata, si-a inghetat planurile de extindere ale Prestige Bank, filiala sa locala.
Prezenta Bank Austria este una mai complexa, dat fiind ca gestioneaza si operatiunile grupului german, HVB si pe cele ale UniCredit.
Insa, compania ce actioneaza ca asociata a holdingului in Europa Centrala si de Est pentru grupul italian este o prezenta puternica pe piata din Ucraina prin intermediul a doua banci, cu aproximativ 550 de filiale si cu un total al activelor combinate ce se ridica la 5 mld. euro.
Desi reteaua Bank Austria in Ungaria este mai restransa, totalul activelor de aici s-a ridicat la 6,4 mld. euro la sfarsitul lunii martie.
 
Bancile austriece in Europa de Est
 
  • Raiffeisen International, Erste Bank si Bank Austria s-au dezvoltat rapid in Europa Centrala si de Est printr-o crestere sanatoasa si prin achizitii indraznete.
  • Erste s-a concentrat initial pe sectorul bancar de retail si a pus bazele unei retele, ce cuprindea si Banca Comerciala Romana, cea mai mare banca din Romania.
  • Bank Austria a devenit cea mai mare institutie bancara din Bulgaria, Croatia si Bosnia-Herzegovina, in timp ce Raiffeisen International este prezenta in 17 state din regiune.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO